Ett nyanserat SVT-Kobra reportage om kulturens villkor på Kuba. Av Eva Belfrage.
Ett för svenska medier ovanligt nyanserat SVT-Kobra reportage om kulturens villkor på Kuba.
Av Eva Belfrage
12 april 2012
Kobras reportage visas t o m 30 juni 2012 på SVT Play
Det är inte lätt att göra reportage i Kuba, särskilt inte om det ska handla om kultur på temat yttrandefrihet. Men Kobras team med Kristofer Lundström och Fatima Varhos lyckades bra i jämförelse med andra svenska romantiserade och turistmässiga reportage från Kuba, som vi tyvärr har sett för mycket av i svenska medier.
Kobra fick inte träffa alla personer de ville, då Castro-regimens Informationsinstitut kontrollerar utländska journalister hårt och dissidenter är ett rött skynke. Men Kobra lyckades ändå få med tre försiktiga regimkritiker i sitt reportage och i övrigt hjälpte Kobras kommentarer till att förklara läget och beskrev rätt väl regimens hårda grepp om kulturarbetarna.
Guivel Reina Francia - bokhandlare - foto från SVT/Kåbras reportage
Kobra träffade Guivei Reina Francia, som har öppnat en liten bokhandel i sitt hem och som talar om hur svårt det är att finna god litteratur på marknaden, där det mest säljs Stalin och Gorbatjov. Han visade också hur efterblivet och censurerat Internet är. Tyvärr kunde Kobra tydligen inte besöka några av de oberoende biblioteken, finansierade bl a från Sverige, som finns lite här och var i olika hem, och där censurerad litteratur finns tillgänglig.
Författaren Wendy Guerra - foto från SVT/Kåbras reportage
Författaren Wendy Guerra, som Kobra träffade i hennes hem med vacker utsikt över Havanna, var lite ängslig inför intervjun och de rakt ställda frågorna. Hon kan bara publiceras utomlands och säger att hon tigs ihjäl i sitt eget land. Hon var känd som ledare för ett barn-TV program, men har utestängts från TV.
Konstnären El Sexto som sprayar regimkritisk grafitti - foto från SVT/Kåbras reportage
En konstnär, känd som El Sexto, är den som i reportaget vågar tala mest öppet, då han också är oberoende (dvs regimkritisk) bloggare, vilket Kobra kanske hade kunnat förklara. Han har därför en viss tillhörighet i den öppna oppositionen. Han ägnar sig åt graffitti-protester och har arresterats ett par gånger.
I övrigt var det regimvänliga personer som Kobra mötte: en konstnär som står regimen mycket nära, en utländsk koreograf, producenterna av den satiriska filmen Juan of the Dead, som bestämt nekade till att de var regimkritiska, fast filmen uppenbart är det, och så följde ett inslag om en svensk-kubansk hipp hop festival, där de kända och oerhört populära, regimkritiska Hipp hopparna Los Aldeanos eller El Esquadron givetvis och tyvärr, eftersom de är fantastiska, lyste med sin frånvaro.
Ett för svensk television någorlunda gott resultat trots allt, särskilt med hänsyn till den hårda kontrollen och de ofria produktionsförhållanden som råder på Kuba. Som alltid saknas reportage från landsbygden. Men där är kontrollen mycket hårdare, och SVT hade nog inte fått träffa en enda dissident där.
_______________