Cuba Democracia y Vida

La voz en Suecia de los cubanos cívicos de intramuros y del exílio

Editor y Redactor: Guillermo Milán Reyes, Miembro del Instituto Nacional de Periodismo Latinoamericano (INPL)

For more publications in English
or Swedish click on respective
flag above

Cantidad de Visitantes: 48 806 984

Google


 Enlaces
DIARIO DE CUBA
INFOBAE
CUBANET
MARTÍ NOTICIAS
LA PATILLA. WEB VENEZOLANA DE NOTICIAS.
CIBER CUBA.
ADV CUBA.
CUBITA NAO.
NTN24 AMÉRICAS
BPI tv VIDEOS

EL PITAZO
PÁGINA WEB OFICIAL DE UNPACU.
WEB DE YOUTUBE DE LA UNIÓN PATRIÓTICA DE CUBA LAS GLORIOSAS FUERZAS PACÍFICAS UNPACU.

PATRIA DE MARTI
MEDICINA CUBANA
PANAM POST: NOTICIAS Y ANALISIS DE LAS AMERICAS.
DIARIO LAS AMÉRICAS.COM
DOLAR TODAY
EL NACIONAL. CARACAS VENEZUELA.
UNIVERSO INCREIBLE- OSCAR SUAREZ
RELIGION EN REVOLUCION.
Observatorio Cubano de Derechos Humanos.
ABC.ES INTERNACIONAL
EL NUEVO HERALD
EL PAÍS
NACAN: VIDEOS DESDE CUBA.
FORO ANTITOTALITARIO FANTU
CAPITOLIO TV: CANAL OFICIAL DE LA LIBERTAD, EL DE LA JUSTICIA Y LA PAZ DE VENEZUELA, DE NUESTRO PUEBLO.
14 Y MEDIO. DIARIO HECHO EN CUBA.Kubanska präster i öppet brev till Raúl Castro: Tiden rinner iväg, det är dags för en fredlig förändring.
  
25-01-2018

web/article.asp?artID=37657


Kubanska präster i öppet brev till Raúl Castro: Tiden rinner iväg, det är dags för en fredlig förändring.
Publicerat på spanska i Martí Noticias - översättning Eva Belfrage

web/article.asp?artID=37657

24 januari 2018

Till Raúl Castro på tjugoårsdagen för Påven San Juan Pablo II’s mässa för Kuba och Mons. Pedro Meurices ord på Antonio Maceo platsen i Santiago de Cuba den 24 januari 1998.

Den första januari i år firades den 59:de årsdagen av Revolutionens seger. En Revolution som var nödvändig med hänsyn till de hemskheter som hade begåtts av en makt och som hade vänt sig mot vårt folk. Många kämpade och många dog för att ge sina barn ett Kuba där man kunde leva i frihet, i fred och utveckling.

Idag, nästan sex decennier senare, har vi tillräckliga skäl att utvärdera vad vi har gått igenom i vårt land.

Sedan Komunistpartiet installerades som det enda partiet med rätt att existera, har folket aldrig tillåtits att höja sin röst med en annorlunda tanke, varje oliktänkande röst som har försökt att göra sig hörd har blivit nedtystad.

Denna totalitära stil har genomsyrat varje skikt av samhället. Kubanerna vet att de inte har yttrandefrihet, de är försiktiga med att säga vad de tänker och känner, därför att de lever i rädsla, många gånger också inför dem de samlever med dagligen: klasskamrater, arbetskollegor, grannar, bekanta och släktingar. Vi är insnärjda i lögner, som präglar allt, från hemmet till de högsta sfärerna. Vi säger och gör det vi inte tror på eller känner för, och vet att de ansvariga gör detsamma. Vi ljuger för att överleva, och hoppas att detta spel en dag ska ta slut och att det ska finnas en utväg i ett annat land. Jesus Kristus sade: ”sanningen ska göra dig fri”. Vi vill leva i sanningen.

Monopol och kontroll över sociala medier och kommunikationer gör att ingen fritt kan få kontakt med eller nå ut genom allmänna medier. Likaså existerar inte någon alternativ undervisning. Alla kubanska barn är tvungna att gå i skolan, men det finns bara en modell och en enda ideologi med ett enda sätt att tänka. Kubaner borde ha rätt till alternativ undervisning och möjligheter till andra tänkesätt. Föräldrar borde ha rätt att välja undervisningsmodell för sina barn.

Den ekonomiska misär som vårt folk lever i är beklaglig och de är tvingade av omständigheterna: att tigga hjälp från släktingar som lyckats ge sig av till utlandet eller från utlänningar som besöker landet; att  ’kompensera för dålig lön’ eller stjäla allt man kan och ge den råa verklighet,  som stöld innebär, ett förskönande namn för att lätta på samvetet. Att ge mat, skor och kläder till sina barn är ett dagligt problem, allmänna transporter är ett problem, tillgång till många mediciner är ett problem. Och bland alla dessa som kämpar för att överleva har vi de gamla som lider i tysthet, oftast helt oskyddade i undanskymdhet. Hur kan vi säga att resurserna tillhör folket, det kapital som folket inte beslutar över? Hur ska de nödvändiga allmänna institutionerna underhållas om resurserna inte finns? Varför inbjuds utlänningar att investera med sitt kapital ,när kubaner inte tillåts investera på samma villkor? Kubanerna bör ha rätt att delta i ekonomin som investerare och i förhandlingar i vårt land.

Och till allt detta kommer också bristen på religionsfrihet. Kyrkan är tolererad, men den fortsätter att vara övervakad och kontrollerad. Den fullständiga friheten har reducerats till en kontrollerad frihet att hålla gudstjänster. Kristna kan samlas och dela med sig av sin tro, men det är inte tillåtit att bygga en gudstjänstlokal. Kyrkan kan få göra processioner och även ha öppna mässor, men myndigheterna måste alltid ge sitt godkännande och när de inte ger tillstånd finns ingen möjlighet att överklaga eller kräva en förklaring. Kyrkan får yttra sig i sina lokaler, men har inte tillgång till allmänna medier, och när det någon enstaka gång sker är det alltid under censur. Troende blir censurerade, när de försöker uttrycka sin tro i ett politiskt eller socialt sammanhang.

I den sociala dynamik som har utvecklats i Kuba, har individerna glömts bort, deras värdighet som Guds barn och deras omistliga rättigheter, och det nästan 60 år efter att det ideal de då trodde på, bara har skjutits på framtiden och aldrig genomförts. När någon ifrågasätter, när någon höjer sin röst, slås denne bara ned i sårbarhet och uteslutning.

Vi vill ha ett land där livet respekteras från tillblivelse till naturlig död: där familjesammanhållning stärks och äktenskapet mellan man och kvinna vårdas, där pensionerna räcker att leva på för våra gamla, där yrkesverksamma kan leva på sina löner, där medborgare kan bli företagare och där det finns mer frihet för idrottsmän och artister till arbete och uppdrag. De unga kubanerna bör kunna finna möjligheter till arbete som tillåter dem att utveckla sina talanger och kompetens här i landet, så att de inte ser som enda utväg att lämna Kuba.

Vårt rättssystem är styrt av en enda maktenhet och är ingen ”Rättsstat”.  Det är absolut nödvändigt att skilja på och göra den verkställande, lagstiftande och dömande makten oberoende av varandra. Vi vill att våra domare inte ska påverkas, att lag ska råda, att olaglighet inte ska bli ett sätt att försörja sig eller ett maktvapen. Att vårt Capitolium fylls av lagstiftare som med verklig makt representerar sina väljares intressen.

Kubanerna är nedslagna och trötta, de befinner sig i ett dödläge som kan beskrivas i två ord: överleva eller fly. Kubanerna behöver få uppleva glädje och att ”tänka och tala utan förställning” med olika politiska utgångspunkter. Vi är trötta på att vänta, trötta på att fly, trötta på att gömma oss. Vi vill kunna leva vårt eget liv.

Detta brev har också en annan avsikt som gäller en rättighet: Vi vill kunna välja i frihet. I Kuba kan vi rösta men inte välja. Vi vill ha val där vi kan besluta inte bara om vår framtid utan också om nutiden. Nu inbjuder ni oss att ”rösta” och att säga ”ja” till det som redan är och det finns ingen vilja till förändring. Att välja betyder i ordets bemärkelse olika valmöjligheter, att välja innebär möjlighet till olika vägval.

Vi skriver detta brev för att undvika att Kuba en dag av någon anledning dras in i våldsamma förändringar, som bara skulle innebära ytterligare och onödigt lidande. Det är ännu inte för sent att få igång en utveckling, som kan ha många variabler och möjligheter och som kan tillåta en förändring, fördelaktig för alla. Men tiden rinner iväg och det är dags att öppna dörrarna.

Det tjänar ingenting till att dölja verkligheten. Det är inte lönt att låtsas att ingenting sker. Det är lönlöst att hänga kvar vid makten. Vår mästare Jesus Kristus säger till oss kubaner idag: ” Vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ ?”

Vi överlämnar oss åt Jungfrun La Caridad, Kubas skyddshelgon och hennes budskap. Hon alla kubaners moder, förmedlar, inför vår Herre över historien, det som hans helighet Benedicto XVI sade vid sitt besök i Kuba: ”Gud inte bara respekterar den mänskliga friheten, utan tycks också behöva den” för att vi alltid ska kunna välja det som är allra bäst för alla.

Pastor Castor José Álvarez de Devesa, präst i Modelo, Camagüey
Pastor José Conrado Rodríguez Alegre, Församlingen i San Francisco de Paula, Trinidad, Cienfuegos
Pastor Roque Nelvis Morales Fonseca, Församlingen i Cueto, Holguín


 

Kommentarer


 Få en ny utmaning


 
21-10-2018KUBA: TIDEN STÅR STILLA. Av Eva Belfrage. + videos.
25-01-2018Kubanska präster i öppet brev till Raúl Castro: Tiden rinner iväg, det är dags för en fredlig förändring.
08-05-2017Cubazuela hotar den regionala säkerheten. Av Juan Antonio Blanco.
06-12-2016Spionernas och propagandans mästare Fidel Castro är död, men hans verksamhet i Sverige har inte upphört. Av Eva Belfrage.
02-12-2016Fidel Alexander "den förskräcklige" Castro, "större än superman" och "inte normal". Av Eva Belfrage.
02-10-2016Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) om Sveriges samarbetsstrategi med Kuba om 90 miljoner kronor till år 2020: Glöm inte bort de förbjudna!
29-09-2016Debattinlägg av Erik Jennische i SVD om 90 miljoner-biståndet till Kuba. Replik från Statssekreterare Ulrik Modéer.
24-04-2016Kuba och effekterna av Obamas besök. Av Eva Belfrage.
06-03-2016Civil Rights Defenders: Varför får Castro bestämma, Margot Wallström? av Robert Hårdh och Erik Jennische.
06-11-2015Ekonomisk Expert: Den enda lösningen för Kuba är att avskaffa det kommunistiska systemet. EFE.
23-04-2015SVT Nyheter: Inflöde från väst skapar nya spänningar i Kuba.
27-03-2015Allvarliga varningssignaler från Kubas politiska polis mot känd oppositionsledare. Av Eva Belfrage.
23-02-2015Massarresteringar på femårsdagen av Orlando Zapatas Tamayos död i Castros gulag. Av Eva Belfrage.
18-02-2015Det latinamerikanska undantaget – massinvandring fungerar visst. Av Erik Jennische.
06-02-2015Dialogen mellan Kuba och USA har inletts. Av Eva Belfrage.
18-12-2014Opposition anser att uppgörelsen mellan Obama och Castro är ett förräderi mot demokratiska krafter på Kuba. Diario de Cuba.
05-11-2014Bröderna Castros dagar är räknade, men familjedynastin och militären planerar att ta över. Av Eva Belfrage.
29-09-2014Kubanen Yusnaby Pérez varnar venezolanerna för kvartersövervakning efter kubansk modell.
16-07-2014Hur fick svensken Aron Modig de avlidna kubanska dissidenternas mobiltelefoner? Detta frågar sig Angel Carromero i sin bok "Död under tvivelaktiga omständigheter". Av Eva Belfrage.
23-06-2014Castro-regimen satsar stort på kampanjer för hävande av amerikanskt embargo, men svär sig fri från människovärdiga reformer i Kuba, för att det ska ske. Av Eva Belfrage.
06-05-2014Venezuelas framtid i demokrati eller under socialistisk militärdiktatur? Av Eva Belfrage.
17-02-2014Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage.
29-01-2014Operation rengöring, utrensning. Av Yoani Sánchez.
27-01-2014Karibisk komedi. Demokratiska länder inom CELAC borde opponera sig mot den kubanska regimen. El Comercio - ledare.
20-01-2014Kuba: "Den som förlorar hoppet, har ingenting mer att förlora". Av Kommendant Huber Matos, 95 år.
09-08-2013Svenska Dagbladet om den ökande massflykten från Kuba till USA.
22-07-2013Kubas vapensmuggling till Nordkorea kränker Panamas suveränitet och hotar fred och säkerhet. Av Huber Matos Benitez.
26-06-2013Biståndet till Kuba efter orkanen Sandy har inte nått befolkningen, som är desperat. Det kan explodera när som helst, säger kubansk präst. Av Juan O. Tamayo.
22-06-2013Raúl Castro går till anfall med machetes mot växande demokratirörelse. Av Eva Belfrage.
16-06-2013"Kubaniseringen" av Venezuela. Av José R. Cardenas.
08-06-2013Venezuela är ockuperat av Kuba. Av Antonio María Delgado.
29-05-2013Venezuela: Ändlös förödmjukelse. Av Milagros Socorro.
08-05-2013Seger för stor hungerstrejksaktion på Kuba. Av Eva Belfrage.
21-04-2013General Carlos Peñaloza avslöjar Castros tekniska styrning av valprocessen i Venezuela.
19-04-2013Venezuela vid farligt vägskäl. Av Eva Belfrage.
13-04-2013Vad har hänt med Chavez plan på självstyrande kommuner i Venezuela. Lars Palmgren rapporterar i Sveriges Radio Studio Ett.
04-04-2013Yoani Sánchez talar till exilkubanerna i Miami: Det finns inga vi och dom, bara vi. Vi är kubaner, därmed basta. Hjälp oss att riva muren av lögner och tystnad.
29-03-2013Kubas fattigdom drabbar särskilt svarta kvinnor. Av Juan Antonio Madrazo Luna.
13-03-2013Lars Palmgren, Sveriges Radio, ger inblickar i fenomenet Hugo Chávez.
10-03-2013Yoani Sánchez ute i världen och talar om Kuba. Av Eva Belfrage.
07-03-2013Sveriges Radios Lars Palmgren rapporterar från Kuba och berättar om informationsproblemen och hur de kringgås.
26-02-2013Våldsamma demonstrationerna mot Yoani Sánchez i Brasilien avslöjar Castros terror mot oliktänkande. Av Armando Chaguaceda.
19-02-2013Emigrerar kubaner av ekonomiska skäl? Av Roberto Álvarez Quiñones.
14-02-2013Kubas gamla tyranner. Av Eva Belfrage.
01-02-2013Utmärkt Lars Palmgren i Sveriges Radio om symbiosen Kuba-Venezuela.
18-01-2013Koleran har nu fått fäste i Havanna och turister varnas. Av Eva Belfrage.
14-01-2013Kuba vill behålla kontrollen över Venezuela efter Chávez. Av Carlos Alberto Montaner.
14-01-2013Kubas valsystem - bara för fårskallar. Av Pablo Pascual Méndez Piña.
07-01-2013Kubansk bilolycka: Àngel Carromero drogades till minnesförlust och Aron Modig sov. Hur länge ska denna kusliga fars pågå? Av Eva Belfrage.
03-01-2013Kubansk polis dödar papegoja för att trakassera ägaren, som försörjer sig på att visa fågeln för turister i Havanna. Av David Canela Piña.
¡VIVA ALMAGRO ! Palabras sobre Cuba
del Secretario de la OEA Luís Almagro.


GUILLERMO MILÁN. EDITOR Y REDACTOR DE ESTA PÁGINA WEB: WWW.CUBADEMOCRACIAYVIDA.ORG

Eva Belfrage: Representante de la Unión Patriótica de Cuba (UNPACU) en Suecia. Editor and collaborator for the English/Swedish page of “Cuba Democracia y Vida”


Dr. Alberto Roteta Dorado. ARTÍCULOS Y OPINIONES. Colaborador de "CubaDemocraciayVida.org".

Dr Eloy González.

Lcdo. Sergio Ramos. Artículos, Opiniones y Notas de Prensa.

PEDRO CORZO. ARTICULOS Y OPINIONES.

Julio M. Shiling. Escritor, Periodista y Analista Político: ARTÍCULOS, OPINIONES, VIDEOS Y DOCUMENTOS.

ARTÍCULOS Y OPINIONES DEL EX-PRESO POLÍTICO Manolo Pozo

JORGE HERNÁNDEZ FONSECA. ARTÍCULOS Y OPINIONES.

Alfredo M. Cepero. Artículo, Documentos y Notas de Prensa.

Félix José Hernández: Artículos y Fotorreportajes Culturales.

Lcdo. Abogado Frank Braña Fernández. ARTÍCULOS Y OPINIONES. Colaborador de "CubaDemocraciayVida.org".

historiador Rolando Gallardo. Cubano Asilado en Ecuador. Colaborador de esta web 100% cubana: Cuba Democracia y Vida.org

Alejandro Tur Valladares. ARTÍCULOS, NOTICIAS Y OPINIONES.

Marta M. Requeiro Dueñas. Escritora y Poetisa cubana: Artículos y Opiniones.

PROFESOR JOSÉ VILASUSO: ARTICULOS, OPINIONES Y ENTREVISTAS.

GUILLERMO MILAN REYES. EDITOR Y REDACTOR DE ESTA PÁGINA WEB: "CUBA DEMOCRACIA Y VIDA. ORG"

ALFRDO PONG:CARICATURAS.

Desde Cuba: MARTHA BEATRIZ ROQUE CABELLO. Colaboradora de esta página Web "Cuba Democracia y Vida.ORG"

Carlos Díaz Olivera: Artículos y Opiniones.

Dr. José Àngel Valdés García: Artículos y opiniones.

 Entrevistas realizadas a Guillermo Milán Reyes, editor y redactor de esta página Web "Cuba Democracia Y Vida, por varios periodistas de importantes periódicos en Maputo-Mozambique, a mediados del 2004.

SER CAMPESINO EN UN PAÍS LIBRE. ENTREVISTA AL SEÑOR ALF HOLMSTEN. Por: Guillermo Milán Reyes. Editor y redactor de "Cuba Democracia y Vida".
RESUMEN EN ESPAÑOL DE LA ENTREVISTA HECHA A GUILLERMO MILÁN POR EL PERIÓDICO SUECO " TIDNINGEN ÅNGERMANLAND"

DIARIO LA MARINA: PUEDES LEER NOTICIAS DESDE 1899 HASTA 1960.
ESPAÑOL:
Importante doc. UNPACU:
Programa Mínimo
y Proyecciones.

ENGLISH: 
A Minimal Programme and
Projections UNPACU.

Dr. DARSI FERRER. EN PAZ DESCANSE. TODOS LOS ARTÍCULOS Y NOTICIAS PUBLICADOS EN ESTA WEB.

Referencia en línea
Diccionario, enciclopedia y más
Palabra:
Buscar en:
Diccionario de español
Diccionario de inglés
Diccionario de alemán
Diccionario de francés
Diccionario de italiano
Diccionario de árabe
Diccionario de chino (S)
Diccionario de polaco
Diccionario de portugués
Diccionario de holandés
Diccionario de noruego
Diccionario de griego
Diccionario de ruso
Diccionario de turco
Sólo en inglés:


  
 
Canal YouTube de CDV.ORG
CANAL YOU TUBE DE CubaDemocracia y Vida.org  

 Cuba: Derechos Humanos.
DERECHOS HUMANOS : HUMAN RIGHTS

CUBA: REPRESORES CUBANOS.
ESBIRROS CASTRISTAS
Cuba: PÁGINA PARA REGISTRAR A LOS REPRESORES O ESBIRROS DE LA TIRANÍA DE LOS CASTRO.

 
Presos Políticos de UNPACU
Presos Políticos de UNPACU

Cuba: Represión.
REPRESIÓN EN CUBA

Videos de UNPACU
CUBANOS DE A PIE OPINAN. VIDEOS REALIZADOS POR LA GLORIOSA UNPACU:

 Sobre el Mártir Oswaldo Payá:
OSWALDO PAYA SARDIÑAS: NOTAS DE PRENSA, DOCUMENTOS, VIDEOS, NOTICIAS.

Sobre Orlando Zapata.
ORLANDO ZAPATA TAMAYO. MÁRTIR DE CUBA. VIDEOS, ARTÍCULOS, OPINIONES, DOCUMENTOS Y NOTICIAS.

Cuba: Damas de Blanco.
DAMAS DE BLANCO

Noticias sobre Venezuela:
TODO SOBRE VENEZUELA.

Canal VIMEO de CDV.ORG
 Canal VIMEO de CubaDemocraciayVida.org

Nuevo Libro N° 48: "Desde las orillas del Sena". Tomo XXVII. Serie “Cartas a Ofelia”. Por Félix José Hernández.

BIBLIOCUBA:  Crónicas coleccionables. Libros “Cartas a Ofelia” . Félix José Hernández

NUEVO LIBRO DEL ABOGADO Faisel Iglesias: "DOLOR Y PERDON" LA HISTORIA DE LA MUSICA CUBANA A TRAVÉS DE BENNY MORE (En español)

 Libro: "ASÍ  SE VOTA EN CUBA": Cuba es una pequeña Corea del Norte. Dijo el autor del libro Leandro Querido.

Haga CLIC AQUÍ para comprar el
libro  en la editorial de origen
.
 
 

ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ:
NUEVO LIBRO
:
Notas sobre la
religiosidad del cubano
bajo una dictadura prolongada.
CLICK LA IMAGEN DEBAJO

NUEVO LIBRO DE ELOY A. GONZÁLEZ: Notas sobre la religiosidad del cubano bajo una dictadura prolongada.

La Habana bien vale unos Títulos
Por el Dr. Eloy A González.
CLICK SOBRE LA IMAGEN DEBAJO
“La Habana bien vale unos Títulos”. Una selección de artículos sobre Salud, Medicina y Educación Médica en Cuba. Por el Dr. Eloy A. González.

"Alma con Alas" 
Nuevo libro
de 
Marta M. Requeiro Dueñas.
Para comprar Click la imagen

 "LO QUE NO NOS MATÓ":
Para comprar este agradable
libro sobre la situación del
cubano de a pie, de Marta M.
Requeiro Dueñas, CLICK EN LA
IMAGEN DEBAJO.

LIBRO: "LO QUE NO NOS MATÓ". Marta M. Requeiro Dueñas

CLICK EN LA IMAGEN DEBAJO
PARA EL LIBRO EN INGLÉS.

  Click debajo y Compre este
hermoso libro de Manolo Pozo.
"Aurora-Poesía": Nuevo libro de Manolo Pozo. Escritor, Periodista Independiente, fue durante 14 años columnista del periódico "20 de Mayo", Ex-Prisionero Político cubano y Miembro del Nuevo Presidio Político Plantado.

 MOVIMIENTO CRISTIANO LIBERACION
EL BLOG DE DANILO MALDONADO, "EL SEXTO".
RADIO REPÚBLICA CUBA
ATeVe
ICLEP: INSTITUTO CUBANO POR LA LIBERTAD DE EXPRESIÓN Y PRENSA.
YUSNABY POST.
CUBANOS DE ADENTRO Y DE ABAJO
PUENTE DEMOCRATICO
VIDEOS DESDE CUBA: CRIOLLO "LBERAL".
PRO CUBA LIBRE
NEO CLUB
ARCHIVO CUBA
LIBERTAD DIGITAL
TELEVISIÓN ESPAÑOLA EN VIVO. TRES CANALES EN DIRECTO: CANAL 24H, CANAL 1 DE LA TVE Y CANAL DE DEPORTE.
BLOG DEL DR. MICHAEL LARRONDO: Médicos Disidentes sin Censura.
FOROFILO: Blog de Filosofía del Dr. Alberto Roteta Dorado.

 Content Management System SimpleCMS

©2005-2020 Cuba Democracia y Vida.
E-mail: info@cubademocraciayvida.org