Cuba Democracia y Vida

La voz en Suecia de los cubanos cívicos de intramuros y del exílio

Editor y Redactor: Guillermo Milán Reyes, Miembro del Instituto Nacional de Periodismo Latinoamericano (INPL)

For more publications in English
or Swedish click on respective
flag above

Cantidad de Visitantes: 65 088 730

Google


Enlaces :
DIARIO DE CUBA
INFOBAE
CUBANET

14 Y MEDIO. DIARIO HECHO EN CUBA.MEDICINA CUBANA
BUENAVISTA V CUBA WEBLOG
RELIGION EN REVOLUCION.

PATRIA DE MARTÍ EN ESPAÑOL. DEL POLITÓLOGO Dr. Julio M. Shiling.

NOTICIAS MENTIROSAS. Contra la propaganda de Rusia: nuevo portal de verificación.

CIBER CUBA.
WEB DE YOUTUBE DE LA UNIÓN PATRIÓTICA DE CUBA LAS GLORIOSAS FUERZAS PACÍFICAS UNPACU.

DIARIO LAS AMÉRICAS.COMObservatorio Cubano de Derechos Humanos.
FOROFILO: Blog de Filosofía del Dr. Alberto Roteta Dorado.
https://www.youtube.com/channel/UCW8puy8WjMABrA7e7FUvG-A
CANAL EVTV
LA PATILLA. WEB VENEZOLANA DE NOTICIAS.


CUBITA NAO.
EL PITAZO
PANAM POST: NOTICIAS Y ANALISIS DE LAS AMERICAS.
DOLAR TODAY
EL NACIONAL. CARACAS VENEZUELA.
ABC.ES INTERNACIONAL
EL NUEVO HERALD
EL PAÍS
FORO ANTITOTALITARIO FANTU


 

Buena Vista V Cuba

Blog de Medic Cubana

Blog de Montaner

Blog Religión en Revolución

Blog Omni Zona Franca

Patria de Martí

Cuba Ind. y Democrática

Cubanet.org

Cuba 1952- 1959Allvarliga varningssignaler från Kubas politiska polis mot känd oppositionsledare. Av Eva Belfrage.
  
27-03-2015

web/folder.asp?folderID=176

Allvarliga varningssignaler från Kubas politiska polis mot känd oppositionsledare.
Av Eva Belfrage
26 mars 2015

I Kuba lever dissidenter och oppositionella ständigt övervakade av den politiska polisen. Civilklädda säkerhetsagenter står ofta på post utanför deras hem och agenter följer efter dem när de går ut. De är också avlyssnade per telefon dygnet runt , och grannar och kvarterens revolutsionskommittéer hjälper till att bevaka dem. Oppositionella organisationer infiltreras av agenter där de ser till att skapa konflikter och oreda och informerar sina uppdragsgivare om viktigare rörelser och planerade aktiviteter, för att stoppa aktivister på olika sätt. Ofta sker det genom att de blir misshandlade av paramilitärer och arresterade av den politiska polisen. Det händer med jämna mellanrum också att polisen gör våldsamma husrannsakningar och slår sönder inredning och misshandlar familjer.

Martha Beatriz Roque Cabello hör till en av de äldsta i oppositionen och hon var den enda kvinnan av de 75 politiska aktivister som fängslades under den s k Svarta Våren 2003, men som senare blev villkorligt frigiven, med överhängande hot om att fängslas igen. Martha Beatriz har varit utsatt för många brutala förföljelser och har slagits och släpats i håret utför trappan i sitt hus av den politiska polisen, trots sin höga ålder, och hon har alltid varit omgiven av grannar, som samarbetar med regimen. Hon leder att nätverk av gräsrotsrapportörer, som informerar om ganska allmänna och oförargliga företeelser i samhället. Som ekonom och politiskt aktiv håller hon diskret ett öga på allt som sker och är en viktig informativ länk, när något viktigt händer i landet och inom oppositionen. Hon har därför en central roll inom oppositionen och har ofta kontakter med diplomater och utländsk press. Därför utsätts hon för särskild bevakning av den politiska polisen. Efter alla år av förföljelser bör hon vara ganska luttrad, om man nu någonsin kan blir det. Men en säkerhetsvarning från Martha Beatriz Roque Cabello bör man alltid ta på allvar.

Därför publicerar vi hennes pressmeddelande på svenska, också för att ge svenska läsare en bild av hur den politiska polisen arbetar i Kuba. Visst finns det många likheter med STASI i Östtyskland eller den rumänska terror som nobelpristagaren Hertha Müller beskriver. Men kontrasten mellan turistrevolutionärernas bild av Kuba och den förföljelse som oppositionen tvingas leva med är särskilt upprörande, eftersom det pågår mitt framför ögonen på turister som roar sig, dansar salsa, dricker rom och utnyttjar landets fattiga befolkning och prostituerade, medan de utan skrupler fyller på Castro-militärens budget med sina turistpengar, som går direkt till den politiska polisen, säkerhetstjänsten och den omfattande kubanska förtryckarapparaten.

Här följer Martha Beatriz Roque Cabellos pressmeddelande:


Desperata varningstecken
Av Martha Beatriz Roque Cabello
26 mars 2015
(Översättning: Eva Belfrage)

Jag hör till dem som anser att den kubanska regimen inte är beredd på de förändringar som snart kommer att ske, inte bara med hänsyn till beslutet att etablera diplomatiska förbindelser med USA, utan också det som kommer att komma ut av samtalen med EU.

Det är därför som jag den senaste tiden i min närmaste omgivning har lagt märke till att den politiska polisen har genomfört en del smutsigt arbete, vilket jag tar mig friheten att avslöja, därför att några av mina vänner är rädda för att det annars kan leda till något ödesdigert.

Vid flera tillfällen, när Dr Santiago Emilio Márque Frías har varit på besök i Havanna från Manzanillo, Granma, där han är gräsrotsreporter, och vi har kommit hem till mig, har det varit väldigt svårt att öppna dörren till min våning, därför att låset, som det verkar har trixats med. Ingen tvekan om att så har skett, eftersom det alltid har varit lätt att öppna dörren.

Jag bor ensam, i ett våningshus med 47 lägenheter och Statens Säkerhetstjänst har skapat en fientlig omgivning kring min person, med ett antal grannar som bevakar mig. Dessutom har de dekorerat en vägg när man går uppför trappan i huset, med foton och förolämpningar mot mig, Berta Soler och Guillermo Fariñas (övers. anm: andra medlemmar ur oppositionen), som har publicerats i dagstidningen Granma. De kommer inte att dra sig för att återvända till mitt hem och mina grannar kommer alltid att vara beredda och varna dem när de ser att jag är på väg.

En gång kunde jag notera att personliga tillhörigheter i min garderob, som jag brukar ha iordning, var tillrörda. Men det verkar som om de inte fann det de var ute efter.

Den 24 mars, när jag kom hem med María Cristina Labrada Varona, en gräsrotsreporter från Nätverket, lade hon märke till att kaffeapparaten, som är genomskinlig, inte hade lika mycket kaffe kvar som när vi hade lämnat, för det var hon som hade bryggt kaffet innan vi gick ut. Det betyder alltså att de också har varit på mina matvaror.

I onsdags, då jag hade varit på kontaktbesök inom kyrkan, la jag märke till att ett par skor, som jag hade ställt på skohyllan,  stod på ett annat sätt än jag hade lämnat dem dagen innan. När jag tittade närmare hade alla skor flyttats och ställts i en annan ordning än de brukar.

En annan gräsrotsreporter som heter Maritza Concepción Sarmientos, frågade mig den 20 mars när hon kom hem till mig: ”Och, vad har du nu gjort?”. Jag blev stum, för jag hade ingen aning om vad hon talade om. Hon förklarade att när hon knackade på min dörr gick 4 säkerhetsagenter ut från våningen bredvid, som ligger alldeles intill min, vägg i vägg. Jag reagerade direkt, för jag hade just tittat ut från balkongen för att se när en diplomat, som hade varit på besök hos mig, gav sig iväg.

Det verkar som om “grabbarna” från den politiska polisen är nervösa eller bekymrade över något. Nära vänner till mig, är med de bästa av alla avsikter, livrädda för min skull då de fruktar att jag ska bli mördad.

Men det är inte fråga om paranoia hos någon av dem, för det har hänt saker som inte har uppklarats, även när det har gällt medlemmar ur oppositionen, som har dött och det finns starka skäl att anta att Underrättelsetjänstens smutsiga händer har legat bakom.

Men det ska framhävas att de unga säkerhetsagenterna som inte har skolats i Sovjets KGB, är ganska ihärdiga, kanske därför att de är rädda över att förlora sina jobb och kanske också sina förmåner. Det förefaller så, när man ser att de inte verkar bry sig om diskretion och att de arbetar praktiskt taget öppet, med sina förolämpningar, intriger och intolerans.

Med denna not, har jag gått min vänner till mötes, eftersom de är oroade och därför att det är viktigt för alla som arbetar i oppositionen att vi lyssnar på varandra.

Havanna, den 26 mars 2015

Pressmeddelandet publicerat på spanska.


____________________

 

Kommentarer


 Få en ny utmaning


 
21-03-2024Lars Palmgren analyserar krisen på Kuba, bristen på mat och el, utrensningar och det växande missnöjet i en artikel i Utrikesmagasinet.
02-08-2023Intryck och notat från ett kort besök i Havanna 1977 av Leif Belfrage, vid den tiden konsult för statliga PK-banken. Publicerat av dottern Eva Belfrage.
08-09-2022Kuba: faller Castroismen? Av Rafaela Cruz. Diario de Cuba.
29-09-2021Sverige bör omedelbart avbryta biståndet till Kuba och kräva frigivning av alla politiska fångar. Av Eva Belfrage.
01-04-2021STOR HUNGERSTREJK PÅ KUBA - ETT FEMTIOTAL LIV I FARA. Angeläget att den svenska regeringen uttalar sig. Av Eva Belfrage.
19-03-2021Till svenska medier: hjälp till att riva den fatala tystnadens mur kring Kuba. Castro-sagan är slut och de flesta vet idag att regimen sålde en förfalskad bild av Kuba i över 60 år. UNPACU i Sverige.
01-01-2021När ska S bryta med Kubas kommunister? När förtrycket på Kuba nu tilltar är det hög tid för det stora regeringspartiet att bestämma sig; på vilken sida av historien vill man stå. Skriver Lars Adaktusson i Expressen.
21-10-2018KUBA: TIDEN STÅR STILLA. Av Eva Belfrage. + videos.
25-01-2018Kubanska präster i öppet brev till Raúl Castro: Tiden rinner iväg, det är dags för en fredlig förändring.
08-05-2017Cubazuela hotar den regionala säkerheten. Av Juan Antonio Blanco.
06-12-2016Spionernas och propagandans mästare Fidel Castro är död, men hans verksamhet i Sverige har inte upphört. Av Eva Belfrage.
02-12-2016Fidel Alexander "den förskräcklige" Castro, "större än superman" och "inte normal". Av Eva Belfrage.
02-10-2016Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) om Sveriges samarbetsstrategi med Kuba om 90 miljoner kronor till år 2020: Glöm inte bort de förbjudna!
29-09-2016Debattinlägg av Erik Jennische i SVD om 90 miljoner-biståndet till Kuba. Replik från Statssekreterare Ulrik Modéer.
24-04-2016Kuba och effekterna av Obamas besök. Av Eva Belfrage.
06-03-2016Civil Rights Defenders: Varför får Castro bestämma, Margot Wallström? av Robert Hårdh och Erik Jennische.
06-11-2015Ekonomisk Expert: Den enda lösningen för Kuba är att avskaffa det kommunistiska systemet. EFE.
23-04-2015SVT Nyheter: Inflöde från väst skapar nya spänningar i Kuba.
27-03-2015Allvarliga varningssignaler från Kubas politiska polis mot känd oppositionsledare. Av Eva Belfrage.
23-02-2015Massarresteringar på femårsdagen av Orlando Zapatas Tamayos död i Castros gulag. Av Eva Belfrage.
18-02-2015Det latinamerikanska undantaget – massinvandring fungerar visst. Av Erik Jennische.
06-02-2015Dialogen mellan Kuba och USA har inletts. Av Eva Belfrage.
18-12-2014Opposition anser att uppgörelsen mellan Obama och Castro är ett förräderi mot demokratiska krafter på Kuba. Diario de Cuba.
05-11-2014Bröderna Castros dagar är räknade, men familjedynastin och militären planerar att ta över. Av Eva Belfrage.
29-09-2014Kubanen Yusnaby Pérez varnar venezolanerna för kvartersövervakning efter kubansk modell.
16-07-2014Hur fick svensken Aron Modig de avlidna kubanska dissidenternas mobiltelefoner? Detta frågar sig Angel Carromero i sin bok "Död under tvivelaktiga omständigheter". Av Eva Belfrage.
23-06-2014Castro-regimen satsar stort på kampanjer för hävande av amerikanskt embargo, men svär sig fri från människovärdiga reformer i Kuba, för att det ska ske. Av Eva Belfrage.
06-05-2014Venezuelas framtid i demokrati eller under socialistisk militärdiktatur? Av Eva Belfrage.
17-02-2014Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage.
29-01-2014Operation rengöring, utrensning. Av Yoani Sánchez.
27-01-2014Karibisk komedi. Demokratiska länder inom CELAC borde opponera sig mot den kubanska regimen. El Comercio - ledare.
20-01-2014Kuba: "Den som förlorar hoppet, har ingenting mer att förlora". Av Kommendant Huber Matos, 95 år.
09-08-2013Svenska Dagbladet om den ökande massflykten från Kuba till USA.
22-07-2013Kubas vapensmuggling till Nordkorea kränker Panamas suveränitet och hotar fred och säkerhet. Av Huber Matos Benitez.
26-06-2013Biståndet till Kuba efter orkanen Sandy har inte nått befolkningen, som är desperat. Det kan explodera när som helst, säger kubansk präst. Av Juan O. Tamayo.
22-06-2013Raúl Castro går till anfall med machetes mot växande demokratirörelse. Av Eva Belfrage.
16-06-2013"Kubaniseringen" av Venezuela. Av José R. Cardenas.
08-06-2013Venezuela är ockuperat av Kuba. Av Antonio María Delgado.
29-05-2013Venezuela: Ändlös förödmjukelse. Av Milagros Socorro.
08-05-2013Seger för stor hungerstrejksaktion på Kuba. Av Eva Belfrage.
21-04-2013General Carlos Peñaloza avslöjar Castros tekniska styrning av valprocessen i Venezuela.
19-04-2013Venezuela vid farligt vägskäl. Av Eva Belfrage.
13-04-2013Vad har hänt med Chavez plan på självstyrande kommuner i Venezuela. Lars Palmgren rapporterar i Sveriges Radio Studio Ett.
04-04-2013Yoani Sánchez talar till exilkubanerna i Miami: Det finns inga vi och dom, bara vi. Vi är kubaner, därmed basta. Hjälp oss att riva muren av lögner och tystnad.
29-03-2013Kubas fattigdom drabbar särskilt svarta kvinnor. Av Juan Antonio Madrazo Luna.
13-03-2013Lars Palmgren, Sveriges Radio, ger inblickar i fenomenet Hugo Chávez.
10-03-2013Yoani Sánchez ute i världen och talar om Kuba. Av Eva Belfrage.
07-03-2013Sveriges Radios Lars Palmgren rapporterar från Kuba och berättar om informationsproblemen och hur de kringgås.
26-02-2013Våldsamma demonstrationerna mot Yoani Sánchez i Brasilien avslöjar Castros terror mot oliktänkande. Av Armando Chaguaceda.
19-02-2013Emigrerar kubaner av ekonomiska skäl? Av Roberto Álvarez Quiñones.
                                       
    Eitores y Redactores  

Guillermo Milán Reyes. Artículos, Entrevistas y Documentos.

Entrevistas realizadas a Guillermo Milán Reyes, editor y redactor de esta página Web "Cuba Democracia Y Vida.org", por varios periodistas de importantes periódicos en Maputo-Mozambique, a mediados del 2004. CUBA DEMOCRACIA Y VIDA.ORG

Colaboradores:

Dr. Alberto Roteta Dorado: ARTÍCULOS Y OPINIONES SOBRE CUBA Y LA SITUACIÓN MUNDIAL.

Dr. Eloy A. González: ARTÍCULOS SOBRE LA SITUACIÓN CUBANA Y ASUNTOS RELIGIOSOS DE CUBA.

Imgemiero Químico Roberto L. Capote Castillo:

ARTICULOS, NOTICIAS Y DOCUMENTOS de nuestro colaborador Antonio Ramos Zúñiga.

Profesor José Vilasuso Rivero. Artículos y Documentos sobre el Che Guevara.

Julio M. Shiling

Lcdo. Sergio Ramos

Domingo Lezcano, colaborador de nuestra Web CubaDemocracia yVida.ORG: ARTÍCULOS Y OPINIONES.

Referencia en línea
Diccionario, enciclopedia y más
Palabra:
Buscar en:
Diccionario de español
Diccionario de inglés
Diccionario de alemán
Diccionario de francés
Diccionario de italiano
Diccionario de árabe
Diccionario de chino (S)
Diccionario de polaco
Diccionario de portugués
Diccionario de holandés
Diccionario de noruego
Diccionario de griego
Diccionario de ruso
Diccionario de turco
Sólo en inglés:


  
 
  
 Canal YouTube
de CDV.ORG
CANAL YOU TUBE DE CubaDemocracia y Vida.org
 
 
PRESOS POLITICOS 
 
 REPRESORES CUBANOS
 REPRESORES CUBANOS 
 
 
 
 Cuba: Derechos Humanos.
DERECHOS HUMANOS : HUMAN RIGHTS

CUBA:
REPRESORES CUBANOS.
ESBIRROS CASTRISTAS
Cuba: PÁGINA PARA REGISTRAR A LOS REPRESORES O ESBIRROS DE LA TIRANÍA DE LOS CASTRO.

 Cuba: Represión.
REPRESIÓN EN CUBA

Videos de UNPACU
CUBANOS DE A PIE OPINAN. VIDEOS REALIZADOS POR LA GLORIOSA UNPACU:

Noticias sobre Venezuela:
TODO SOBRE VENEZUELA.

 Sobre el Mártir Oswaldo Payá:
OSWALDO PAYA SARDIÑAS: NOTAS DE PRENSA, DOCUMENTOS, VIDEOS, NOTICIAS.

Sobre Orlando Zapata.
ORLANDO ZAPATA TAMAYO. MÁRTIR DE CUBA. VIDEOS, ARTÍCULOS, OPINIONES, DOCUMENTOS Y NOTICIAS.

Cuba: Damas de Blanco.
DAMAS DE BLANCO

Canal VIMEO de CDV.ORG
 Canal VIMEO de CubaDemocraciayVida.org

Dr. Médico  Oncólogo
Eloy A. González
     NUEVO LIBRO:       
 “Una Patria atesorada para  
muchos y perdida para otros”

MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”
MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”

 

Haga Click en la imagen abajo para
comprar este excelente libro del
Escritor, e
Ingeniero Químico
Roberto L. Capote Castillo.

 Nuevo Libro N° 48: "Desde las orillas del Sena". Tomo XXVII. Serie “Cartas a Ofelia”. Por Félix José Hernández.

BIBLIOCUBA:  Crónicas coleccionables. Libros “Cartas a Ofelia” . Félix José Hernández

NUEVO LIBRO DEL ABOGADO Faisel Iglesias: "DOLOR Y PERDON" LA HISTORIA DE LA MUSICA CUBANA A TRAVÉS DE BENNY MORE (En español)

 Libro: "ASÍ  SE VOTA EN CUBA": Cuba es una pequeña Corea del Norte. Dijo el autor del libro Leandro Querido.

Haga CLIC AQUÍ
para comprar el libro
en la editorial de origen
.
 

ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ:
NUEVO LIBRO:
Notas sobre
la religiosidad del
cubano bajo una
dictadura  prolongada.
CLICK LA IMAGEN DEBAJO

NUEVO LIBRO DE ELOY A. GONZÁLEZ: Notas sobre la religiosidad del cubano bajo una dictadura prolongada.

La Habana bien
vale unos Títulos
Por el Dr. Eloy A González.
CLICK  LA IMAGEN DEBAJO
“La Habana bien vale unos Títulos”. Una selección de artículos sobre Salud, Medicina y Educación Médica en Cuba. Por el Dr. Eloy A. González.

  Click debajo y Compre
este
hermoso libro
de Manolo Pozo.
"Aurora-Poesía": Nuevo libro de Manolo Pozo. Escritor, Periodista Independiente, fue durante 14 años columnista del periódico "20 de Mayo", Ex-Prisionero Político cubano y Miembro del Nuevo Presidio Político Plantado.

 MOVIMIENTO CRISTIANO LIBERACION
EL BLOG DE DANILO MALDONADO, "EL SEXTO".
RADIO REPÚBLICA CUBA
ATeVe
ICLEP: INSTITUTO CUBANO POR LA LIBERTAD DE EXPRESIÓN Y PRENSA.
YUSNABY POST.
CUBANOS DE ADENTRO Y DE ABAJO
PUENTE DEMOCRATICO
VIDEOS DESDE CUBA: CRIOLLO "LBERAL".
PRO CUBA LIBRE
NEO CLUB
ARCHIVO CUBA
LIBERTAD DIGITAL
TELEVISIÓN ESPAÑOLA EN VIVO. TRES CANALES EN DIRECTO: CANAL 24H, CANAL 1 DE LA TVE Y CANAL DE DEPORTE.
BLOG DEL DR. MICHAEL LARRONDO: Médicos Disidentes sin Censura.
 Content Management System SimpleCMS

©2005-2024 Cuba Democracia y Vida.
E-mail: info@cubademocraciayvida.org