Cuba Democracia y Vida

La voz en Suecia de los cubanos cívicos de intramuros y del exílio

Editor y Redactor: Guillermo Milán Reyes, Miembro del Instituto Nacional de Periodismo Latinoamericano (INPL)

For more publications in English
or Swedish click on respective
flag above

Cantidad de Visitantes: 65 359 784

Google


Enlaces :
DIARIO DE CUBA
INFOBAE
CUBANET

14 Y MEDIO. DIARIO HECHO EN CUBA.MEDICINA CUBANA
BUENAVISTA V CUBA WEBLOG
RELIGION EN REVOLUCION.

PATRIA DE MARTÍ EN ESPAÑOL. DEL POLITÓLOGO Dr. Julio M. Shiling.

NOTICIAS MENTIROSAS. Contra la propaganda de Rusia: nuevo portal de verificación.

CIBER CUBA.
WEB DE YOUTUBE DE LA UNIÓN PATRIÓTICA DE CUBA LAS GLORIOSAS FUERZAS PACÍFICAS UNPACU.

DIARIO LAS AMÉRICAS.COMObservatorio Cubano de Derechos Humanos.
FOROFILO: Blog de Filosofía del Dr. Alberto Roteta Dorado.
https://www.youtube.com/channel/UCW8puy8WjMABrA7e7FUvG-A
CANAL EVTV
LA PATILLA. WEB VENEZOLANA DE NOTICIAS.

CUBITA NAO.
EL PITAZO
PANAM POST: NOTICIAS Y ANALISIS DE LAS AMERICAS.
DOLAR TODAY
EL NACIONAL. CARACAS VENEZUELA.
ABC.ES INTERNACIONAL
EL NUEVO HERALD
EL PAÍS
FORO ANTITOTALITARIO FANTU


 

Buena Vista V Cuba

Blog de Medic Cubana

Blog de Montaner

Blog Religión en Revolución

Blog Omni Zona Franca

Patria de Martí

Cuba Ind. y Democrática

Cubanet.org

Cuba 1952- 1959Castro-regimen satsar stort på kampanjer för hävande av amerikanskt embargo, men svär sig fri från människovärdiga reformer i Kuba, för att det ska ske. Av Eva Belfrage.
  
23-06-2014

Castro-regimen satsar stort på kampanjer för hävande av amerikanskt embargo, men svär sig fri från människovärdiga reformer i Kuba, för att det ska ske.

Av Eva Belfrage
23 juni 2014


Från UNPACU video 13 juni 2014 - en av alla dess dagliga arresteringar av oppositionella i Kuba.

Medan protesterna i Venezuela har pågått sedan februari i år med outtröttlig styrka och Nicolas Maduro har visat upp sin brutala och rättsvidriga sida för venezolaner och omvärld, och ekonomin närmar sig kollaps, har kubanerna följt utvecklingen med bävan. Raul Castro oroar sig för regimens fall och ger allt stöd de kan för att stärka Maduros säkerhetstjänst, militär och milis i kuvandet av opposition och studenter.

De fattiga och förtryckta kubanerna, som lider brist på det mesta, mat, vatten, skor, kläder, tak över huvudet, t o m idag vettig skolgång och hälsovård kan i allmänhet inte följa händelserna i Venezuela, men nyheterna filtrerar ändå ut på olika vägar och Castro-regimen är oroad över att de venezolanska protesterna ska inspirera till något liknande på ön. Förtryckarmaskineriet som alltid är berett på Kuba har därför stått i högsta beredskap och antalet tillfälliga fängslanden av oppositionella, oberoende journalister, människorättsaktivister som Damerna i vitt, har det senaste halvåret varit större än någonsin. Antalet politiska fångar har samtidigt också ökat.

Oppositionen på Kuba har växt, särskilt i de fattigaste och mest försummade östra delarna av landet, där befolkningen i allmänhet är mer frispråkig och öppet kritisk mot regimen. Här har den största rörelsen UNPACU ibland t o m lyckats ta gator i besittning med öppna möten och verksamhet. Men de är också den grupp i oppositionen som drabbas värst av polisens misshandel, paramilitära mobbar, vandalisering av hem, tillfälliga fängslanden med misshandel och tortyr. Det är också den grupp, som har de flesta politiska fångarna.

Damerna i Vitt tycks bara mer eller mindre accepteras i Havanna. De som försöker komma till söndagsgudstjänsterna i Matanzas, i Santa Clara, i Holguín eller Santiago de Cuba blir varje gång anhållna, oftast misshandlade och avsläppta på någon ödslig plats sent på kvällen och långt hemifrån. Oftast hålls de instängda i bussar eller bilar i timmar, som stängs hermetiskt och ställs av i den glödheta solen så att de nästan svimmar av törst och värmeslag. Det senaste straffet är att oppositionella som förs bort på detta sätt också berövas sina skor, så att de tvingas gå barfota hem.

En annan kuslig metod som har brukats vid flera tillfällen är att regimen anställer professionella våldsmän att överfalla medlemmar ur oppositionen på gatan. Det har skett med slag och sparkar och ibland även med tillhyggen som machetes. Amnesty International genomför i dagarna en kampanj för en oberoende journalist som nyligen överfölls brutalt av en anonym man på gatan, medan säkerhetsmän tittade på.

Det är vanligt att oppositionella förbjuds att lämna sina hem och när de gör det blir det misshandlade och tagna till polisstation för ytterligare misshandel och förhör i flera timmar. Den oppositionelle veteranen ”Antúnez” och hans hustru Iris är ständigt utsatta för detta. Nyligen väcktes de mitt i natten och släpades till polisstationen, medan säkerhetspolisen rannsakade och plundrade det mesta av värde i deras hem. De har nu husarrest igen, som så många hundratals gånger tidigare.

Men också icke organiserade har börjat opponera sig. Den senaste tiden har vanliga människor reagerat högljutt när oppositionella arresteras på öppen gata. Några som ständigt utsätts för regimens förtryck är de nya s k egen företagarna, försäljare, cykel- och hästdroskförare och andra. De förföljs av polisens kontrollanter som påbjuder höga böter för ingenting eller tar emot mutor. När kontrollanter nyligen tog i beslag några varor vid en marknad i Altamira, Santiago de Cuba brast ett folkligt uppror ut. En utdragen hästskjuts-strejk ägde också rum för ett tag sedan i protest mot ohemula avgifter de måste betala till regimen.

Öppnandet för s k eget företagande har bromsats upp av regimen med en alltmer korrupt kontrollapparat och höga avgifter. I början av året infördes också förbud mot alla varor som är importerade, vilket innebar att de flesta kläd- och hushållsvaruaffärer tvingades stänga. Det är ju inte mycket som produceras och som kan köpas på den inhemska marknaden och det finns inga grossister. Så denna typ av affärsverksamhet har nu återgått till sitt tidigare tillstånd d v s den illegala svarta marknaden.

I oron över den politiska utvecklingen i Venezuela och den nära förestående ekonomiska kollapsen där, har Castro regimen tvingats säkra sina kort och har etablerat nära förbindelser med Brasilien, som investerar stort i en ny hamn utanför Havanna, Mariel, som ska bli en frihandelszon, med nolltaxering för utländska företag, som också erbjuds extremt billig kubansk arbetskraft (kanske billigast i världen idag och utan strejkrätt). Turistnäringen är annars en av de viktigaste industrierna idag och den liksom all annan större verksamhet på Kuba kontrolleras av militära företag.

En förutsättning för den nya hamnens ekonomi, liksom för en utvidgning av turistnäringen är handel med USA. Det är ett pussel som är svårt att få ihop för den kommunistiska regimen i Havanna, eftersom de alltid har ansett USA vara den svurne fienden. Men Raúl Castro drar sig inte för att säga att det bara är USAs pengar han är ute efter och att regimen, och det är underförstått att vilken regim den än må vara, demokratisk eller republikansk alltid kommer att vara och förbli Castro-regimens fiende, även om embargot avskaffas. Och Raul Castro driver sedan Sovjetunionens fall ett propagandaprojekt som troligen finansieras med miljonbudgetar, om att USAs embargo måste avskaffas. I detta projekt har han lyckats få med sig de flesta regimer i världen och flera högljudda affärsmän i USA och deras språkrör i medier, som bara är intresserade av pengar och att utnyttja rättslös och billig arbetskraft.

I EU drivs frågor om relationer till Latinamerika av Spanien och de är i det svåra ekonomiska dagsläget så beroende av alla tänkbara inkomster och goda relationer med Kuba, där de dominerar inom hotellnäringen, så de går Kuba till mötes och håller nu på att driva igenom ett öppnande av de ekonomiska förbindelserna med EU, trots det ökade förtrycket i landet.

Idag är frågor om demokrati och mänskliga fri- och rättigheter inte några viktiga frågor för europeiska och amerikanska regimer. Idag prioriteras pengar och affärer. Bland vänsterintellektuella, som dominerar medie- och kulturbranscherna i väst och som normalt brukar solidarisera sig med fattiga och förtryckta uteblir solidariteten helt när det är fråga om socialistiska regimers förtryck och kränkningar av människors grundläggande rättigheter.

Det är inte lätt att driva fredlig opposition mot diktatur och förtryck vare sig i Kuba eller Venezuela, när internationell solidaritet uteblir, omvärldens medier och intellektuella tiger och regimer enbart intresserar sig för affärer.

 

___________________


 

Kommentarer


 Få en ny utmaning


 
21-03-2024Lars Palmgren analyserar krisen på Kuba, bristen på mat och el, utrensningar och det växande missnöjet i en artikel i Utrikesmagasinet.
02-08-2023Intryck och notat från ett kort besök i Havanna 1977 av Leif Belfrage, vid den tiden konsult för statliga PK-banken. Publicerat av dottern Eva Belfrage.
08-09-2022Kuba: faller Castroismen? Av Rafaela Cruz. Diario de Cuba.
29-09-2021Sverige bör omedelbart avbryta biståndet till Kuba och kräva frigivning av alla politiska fångar. Av Eva Belfrage.
01-04-2021STOR HUNGERSTREJK PÅ KUBA - ETT FEMTIOTAL LIV I FARA. Angeläget att den svenska regeringen uttalar sig. Av Eva Belfrage.
19-03-2021Till svenska medier: hjälp till att riva den fatala tystnadens mur kring Kuba. Castro-sagan är slut och de flesta vet idag att regimen sålde en förfalskad bild av Kuba i över 60 år. UNPACU i Sverige.
01-01-2021När ska S bryta med Kubas kommunister? När förtrycket på Kuba nu tilltar är det hög tid för det stora regeringspartiet att bestämma sig; på vilken sida av historien vill man stå. Skriver Lars Adaktusson i Expressen.
21-10-2018KUBA: TIDEN STÅR STILLA. Av Eva Belfrage. + videos.
25-01-2018Kubanska präster i öppet brev till Raúl Castro: Tiden rinner iväg, det är dags för en fredlig förändring.
08-05-2017Cubazuela hotar den regionala säkerheten. Av Juan Antonio Blanco.
06-12-2016Spionernas och propagandans mästare Fidel Castro är död, men hans verksamhet i Sverige har inte upphört. Av Eva Belfrage.
02-12-2016Fidel Alexander "den förskräcklige" Castro, "större än superman" och "inte normal". Av Eva Belfrage.
02-10-2016Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) om Sveriges samarbetsstrategi med Kuba om 90 miljoner kronor till år 2020: Glöm inte bort de förbjudna!
29-09-2016Debattinlägg av Erik Jennische i SVD om 90 miljoner-biståndet till Kuba. Replik från Statssekreterare Ulrik Modéer.
24-04-2016Kuba och effekterna av Obamas besök. Av Eva Belfrage.
06-03-2016Civil Rights Defenders: Varför får Castro bestämma, Margot Wallström? av Robert Hårdh och Erik Jennische.
06-11-2015Ekonomisk Expert: Den enda lösningen för Kuba är att avskaffa det kommunistiska systemet. EFE.
23-04-2015SVT Nyheter: Inflöde från väst skapar nya spänningar i Kuba.
27-03-2015Allvarliga varningssignaler från Kubas politiska polis mot känd oppositionsledare. Av Eva Belfrage.
23-02-2015Massarresteringar på femårsdagen av Orlando Zapatas Tamayos död i Castros gulag. Av Eva Belfrage.
18-02-2015Det latinamerikanska undantaget – massinvandring fungerar visst. Av Erik Jennische.
06-02-2015Dialogen mellan Kuba och USA har inletts. Av Eva Belfrage.
18-12-2014Opposition anser att uppgörelsen mellan Obama och Castro är ett förräderi mot demokratiska krafter på Kuba. Diario de Cuba.
05-11-2014Bröderna Castros dagar är räknade, men familjedynastin och militären planerar att ta över. Av Eva Belfrage.
29-09-2014Kubanen Yusnaby Pérez varnar venezolanerna för kvartersövervakning efter kubansk modell.
16-07-2014Hur fick svensken Aron Modig de avlidna kubanska dissidenternas mobiltelefoner? Detta frågar sig Angel Carromero i sin bok "Död under tvivelaktiga omständigheter". Av Eva Belfrage.
23-06-2014Castro-regimen satsar stort på kampanjer för hävande av amerikanskt embargo, men svär sig fri från människovärdiga reformer i Kuba, för att det ska ske. Av Eva Belfrage.
06-05-2014Venezuelas framtid i demokrati eller under socialistisk militärdiktatur? Av Eva Belfrage.
17-02-2014Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage.
29-01-2014Operation rengöring, utrensning. Av Yoani Sánchez.
27-01-2014Karibisk komedi. Demokratiska länder inom CELAC borde opponera sig mot den kubanska regimen. El Comercio - ledare.
20-01-2014Kuba: "Den som förlorar hoppet, har ingenting mer att förlora". Av Kommendant Huber Matos, 95 år.
09-08-2013Svenska Dagbladet om den ökande massflykten från Kuba till USA.
22-07-2013Kubas vapensmuggling till Nordkorea kränker Panamas suveränitet och hotar fred och säkerhet. Av Huber Matos Benitez.
26-06-2013Biståndet till Kuba efter orkanen Sandy har inte nått befolkningen, som är desperat. Det kan explodera när som helst, säger kubansk präst. Av Juan O. Tamayo.
22-06-2013Raúl Castro går till anfall med machetes mot växande demokratirörelse. Av Eva Belfrage.
16-06-2013"Kubaniseringen" av Venezuela. Av José R. Cardenas.
08-06-2013Venezuela är ockuperat av Kuba. Av Antonio María Delgado.
29-05-2013Venezuela: Ändlös förödmjukelse. Av Milagros Socorro.
08-05-2013Seger för stor hungerstrejksaktion på Kuba. Av Eva Belfrage.
21-04-2013General Carlos Peñaloza avslöjar Castros tekniska styrning av valprocessen i Venezuela.
19-04-2013Venezuela vid farligt vägskäl. Av Eva Belfrage.
13-04-2013Vad har hänt med Chavez plan på självstyrande kommuner i Venezuela. Lars Palmgren rapporterar i Sveriges Radio Studio Ett.
04-04-2013Yoani Sánchez talar till exilkubanerna i Miami: Det finns inga vi och dom, bara vi. Vi är kubaner, därmed basta. Hjälp oss att riva muren av lögner och tystnad.
29-03-2013Kubas fattigdom drabbar särskilt svarta kvinnor. Av Juan Antonio Madrazo Luna.
13-03-2013Lars Palmgren, Sveriges Radio, ger inblickar i fenomenet Hugo Chávez.
10-03-2013Yoani Sánchez ute i världen och talar om Kuba. Av Eva Belfrage.
07-03-2013Sveriges Radios Lars Palmgren rapporterar från Kuba och berättar om informationsproblemen och hur de kringgås.
26-02-2013Våldsamma demonstrationerna mot Yoani Sánchez i Brasilien avslöjar Castros terror mot oliktänkande. Av Armando Chaguaceda.
19-02-2013Emigrerar kubaner av ekonomiska skäl? Av Roberto Álvarez Quiñones.
                                       
    Eitores y Redactores  

Guillermo Milán Reyes. Artículos, Entrevistas y Documentos.

Entrevistas realizadas a Guillermo Milán Reyes, editor y redactor de esta página Web "Cuba Democracia Y Vida.org", por varios periodistas de importantes periódicos en Maputo-Mozambique, a mediados del 2004. CUBA DEMOCRACIA Y VIDA.ORG

Colaboradores:

Dr. Alberto Roteta Dorado: ARTÍCULOS Y OPINIONES SOBRE CUBA Y LA SITUACIÓN MUNDIAL.

Dr. Eloy A. González: ARTÍCULOS SOBRE LA SITUACIÓN CUBANA Y ASUNTOS RELIGIOSOS DE CUBA.

Imgemiero Químico Roberto L. Capote Castillo:

ARTICULOS, NOTICIAS Y DOCUMENTOS de nuestro colaborador Antonio Ramos Zúñiga.

Profesor José Vilasuso Rivero. Artículos y Documentos sobre el Che Guevara.

Julio M. Shiling

Lcdo. Sergio Ramos

Domingo Lezcano, colaborador de nuestra Web CubaDemocracia yVida.ORG: ARTÍCULOS Y OPINIONES.

Referencia en línea
Diccionario, enciclopedia y más
Palabra:
Buscar en:
Diccionario de español
Diccionario de inglés
Diccionario de alemán
Diccionario de francés
Diccionario de italiano
Diccionario de árabe
Diccionario de chino (S)
Diccionario de polaco
Diccionario de portugués
Diccionario de holandés
Diccionario de noruego
Diccionario de griego
Diccionario de ruso
Diccionario de turco
Sólo en inglés:


  
 
  
 Canal YouTube
de CDV.ORG
CANAL YOU TUBE DE CubaDemocracia y Vida.org
 
 
PRESOS POLITICOS 
 
 REPRESORES CUBANOS
 REPRESORES CUBANOS 
 
 
 
 Cuba: Derechos Humanos.
DERECHOS HUMANOS : HUMAN RIGHTS

CUBA:
REPRESORES CUBANOS.
ESBIRROS CASTRISTAS
Cuba: PÁGINA PARA REGISTRAR A LOS REPRESORES O ESBIRROS DE LA TIRANÍA DE LOS CASTRO.

 Cuba: Represión.
REPRESIÓN EN CUBA

Videos de UNPACU
CUBANOS DE A PIE OPINAN. VIDEOS REALIZADOS POR LA GLORIOSA UNPACU:

Noticias sobre Venezuela:
TODO SOBRE VENEZUELA.

 Sobre el Mártir Oswaldo Payá:
OSWALDO PAYA SARDIÑAS: NOTAS DE PRENSA, DOCUMENTOS, VIDEOS, NOTICIAS.

Sobre Orlando Zapata.
ORLANDO ZAPATA TAMAYO. MÁRTIR DE CUBA. VIDEOS, ARTÍCULOS, OPINIONES, DOCUMENTOS Y NOTICIAS.

Cuba: Damas de Blanco.
DAMAS DE BLANCO

Canal VIMEO de CDV.ORG
 Canal VIMEO de CubaDemocraciayVida.org

Dr. Médico  Oncólogo
Eloy A. González
     NUEVO LIBRO:       
 “Una Patria atesorada para  
muchos y perdida para otros”

MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”
MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”

 

Haga Click en la imagen abajo para
comprar este excelente libro del
Escritor, e
Ingeniero Químico
Roberto L. Capote Castillo.

 Nuevo Libro N° 48: "Desde las orillas del Sena". Tomo XXVII. Serie “Cartas a Ofelia”. Por Félix José Hernández.

BIBLIOCUBA:  Crónicas coleccionables. Libros “Cartas a Ofelia” . Félix José Hernández

NUEVO LIBRO DEL ABOGADO Faisel Iglesias: "DOLOR Y PERDON" LA HISTORIA DE LA MUSICA CUBANA A TRAVÉS DE BENNY MORE (En español)

 Libro: "ASÍ  SE VOTA EN CUBA": Cuba es una pequeña Corea del Norte. Dijo el autor del libro Leandro Querido.

Haga CLIC AQUÍ
para comprar el libro
en la editorial de origen
.
 

ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ:
NUEVO LIBRO:
Notas sobre
la religiosidad del
cubano bajo una
dictadura  prolongada.
CLICK LA IMAGEN DEBAJO

NUEVO LIBRO DE ELOY A. GONZÁLEZ: Notas sobre la religiosidad del cubano bajo una dictadura prolongada.

La Habana bien
vale unos Títulos
Por el Dr. Eloy A González.
CLICK  LA IMAGEN DEBAJO
“La Habana bien vale unos Títulos”. Una selección de artículos sobre Salud, Medicina y Educación Médica en Cuba. Por el Dr. Eloy A. González.

  Click debajo y Compre
este
hermoso libro
de Manolo Pozo.
"Aurora-Poesía": Nuevo libro de Manolo Pozo. Escritor, Periodista Independiente, fue durante 14 años columnista del periódico "20 de Mayo", Ex-Prisionero Político cubano y Miembro del Nuevo Presidio Político Plantado.

 MOVIMIENTO CRISTIANO LIBERACION
EL BLOG DE DANILO MALDONADO, "EL SEXTO".
RADIO REPÚBLICA CUBA
ATeVe
ICLEP: INSTITUTO CUBANO POR LA LIBERTAD DE EXPRESIÓN Y PRENSA.
YUSNABY POST.
CUBANOS DE ADENTRO Y DE ABAJO
PUENTE DEMOCRATICO
VIDEOS DESDE CUBA: CRIOLLO "LBERAL".
PRO CUBA LIBRE
NEO CLUB
ARCHIVO CUBA
LIBERTAD DIGITAL
TELEVISIÓN ESPAÑOLA EN VIVO. TRES CANALES EN DIRECTO: CANAL 24H, CANAL 1 DE LA TVE Y CANAL DE DEPORTE.
BLOG DEL DR. MICHAEL LARRONDO: Médicos Disidentes sin Censura.
 Content Management System SimpleCMS

©2005-2024 Cuba Democracia y Vida.
E-mail: info@cubademocraciayvida.org