Raúl Castro avfärdar FN rekommendationer och vill inte garantera yttrandefrihet och Internet, inte upphöra med misshandel och fängslande på godtyckliga grunder och inte acceptera någon oberoende undersökning kring Oswaldo Payás död.
Geneve 20 september 2013 Diario de Cuba Översättning: Eva Belfrage
Kubas regim förkastar förslaget om ”att eliminera lagar som inskränker yttrandefriheten” och att tillåta oberoende undersökningar om Oswaldo Payás död.
Havanna regimen avfärdade flera rekommendationer från FNs Råd för Mänskliga Rättigheter avseende yttrandefrihet, tillgång till internet och garanti att oberoende journalister, människorättsförsvarare och oppositionspolitisker får utöva sina verksamheter, rapporterade Notimex.
När rapporten hade presenterats av arbetsgruppen för den Periodiska granskningen av Kuba, räknade FN upp de rekommendationer som hade accepterats av Kuba, de som skulle studeras vidare, och de som “noterats”, men som “inte kan räkna med stöd från regimen”.
Enligt dokumentet, avfärdade Havanna rekommendationerna att “garantera yttrandefrihet och fredlig mötesfrihet, liksom frihet att utöva aktiviteter för människorättsförsvarare, oberoende journalister och oppositionella till regimen”. Dessutom förkastade de förslaget att “ eliminera eller undlåta att applicera de lagar som inskränker yttrandefrihet”
Regimen ville inte heller acceptera rekommendationerna att “människorättsförsvarare och oberoende journalister inte skulle utsättas för trakasserier eller godtyckliga åtal eller fängslanden”.
Relaterat till detta vägrade regimen också att sluta att arrestera “för korta perioder”eller att ”angripa och använda andra repressiva metoder mot” försvarare av mänskliga rättigheter och journalister.
Dessutom vägrade regimen att acceptera de rekommendationer som krävde att regimen “utan att lägga hinder i vägen” skulle garantera tillgång till internet för alla.
Havanna avfärdade också rekommendationer om att vidta nya åtgärder för att förbättra yttrandefriheten, tillåta oberoende kommunikationsmedel och förbättra den allmänna tillgången till internet och på så sätt “utnyttja det nyligen installerade fiberoptiska kabelnätet”.
Regimen ville inte heller sluta med att applicera straffpåföljder för “förmodad social farlighet”, “bristande respekt” och “motstånd”.
FN gör periodiska granskningar av mänskliga rättighetssitationen i länder och de 47 medlemsstaterna i detta det högsta FN organet som bevakar dessa rättigheter, ger sina rekommendationer till det land som granskas.
Det land som granskas har sedan rätten att frivilligt acceptera Rådets rekommendationer och tillkännage vilka de är beredda att analysera och vilka de inte accepterar.
Till de rekommendationer som Havanna har noterat och som ska analyseras hör de som relaterar till ratificeringen av internationella traktat om mänskliga rättigheter som de som rör ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, liksom också civila och politiska rättigheter.
Havanna noterade också de rekommendationer som avsåg samarbete med FNs granskningsmekanismer, t ex de särskilda rapportörerna för yttrandefrihet, mänskliga rättighetsförsvarare och oberoende domare och advokater.
Vad gäller Oswaldo Payá och Harold Ceperos död, vägrade däremot Raúl Castro att tillåta en oberoende undersökning av händelserna kring den påstådda ‘olyckan’ efter vilken de omkom.
Havanna förklarade att de inte accepterade Granskningskommissionens rekommendationer, därför att de ansåg att de var “politiskt snedvridna och byggde på falska antaganden”.
Havanna underströk att “de som har överhögsambitioner försöker svärta ned Kuba, vägrar att acceptera olikheter och att det kubanska folket har rätt till självbestämmande.”
__________________
|