Biståndet till Kuba efter orkanen Sandy har inte nått befolkningen, som är desperat. Det kan explodera när som helst, säger kubansk präst. Av Juan O. Tamayo Miami Herald 25 juni 2013 Översättning: Eva Belfrage
Den frispråkige kubanske prästen José Conrado Rodriguez sade att biståndet till Kuba som skickades till hans hemprovins Santiago de Cuba efter orkanen Sandy förra året, inte gick till privata bostäder som avsett, utan till regimen, militären och turismen.
“Situationen i Santiago är mycket allvarlig”, därför att många av de fler än 100 000 bostäder som skadades vid stormen inte har reparerats. ”Hjälpen har inte nått befolkningen,” uppgav Conrado för Nuevo Herald i tisdags.
Conrado skrev om detta i ett öppet brev till chefen för kommunistpartiet i provinsen, Lázaro Expósito, och bad honom att ingripa mot förskingringarna av biståndet och korruptionen kring honom.
“Vi har med häpnad sett hur det bistånd som sänts från så många länder har förskingrats”, skrev han, ”och hur hjälpen har sålts … till skyhöga priser, vilket uppenbarligen inte var givarnas avsikter.”
“Vi har med häpnad sett hur regimen eller arméns byggnader har reparerats på rekordtid, medan befolkningen har lämnats utan tak över huvudet.” skrev han i brevet daterat den 16 juni.
Conrado varnar för ett möjligt folkligt uppror: “Vi är vittnen till hur frustrerad befolkningen är, till människors desperation och maktlöshet. Det råder en hotfull tystnad som får oss att tro att det kan explodera när som helst med en rättmätig och okontrollerbar ilska.”
José Conrado berättade för Nuevo Herald att utländska diplomater som hade besökt honom efter Sandy hade noterat “en mycket hög grad av förbittring” i staden Santiago de Cuba, som i år ska vara värd för 26 juli festligheterna, Castro-revolutionens födelsedag.
Sandy slog hårt mot östra Kuba i oktober förra året och dödade 11 människor och orsakade skador för 2 miljarder dollar. Många av de hem som tillhör de 100 000 drabbade familjerna är fortfarande utan tak, eller familjerna trängs ihop i de ett eller två rum som har tak, uppgav Conrado.
Prästens egen kyrka och församlingshus i staden Santiago förlorade delar av sina tak, och han sa att han erbjöds zinkplattor på svarta marknaden i storleken sex gånger tre fot för 300 pesos styck, vilket ska jämföras med priset på 250 pesos på den (ö a: otillgängliga) legala marknaden för zinkplattor på nio gånger sex fot.
Flera protestantiska präster i östra Kuba har klagat över att myndigheterna beslagtog den hjälp de försökte dela ut till offren för orkanen Sandy, enligt en rapport från USAs utrikesdepartement om religiösa rättigheter i världen, som publicerades för en månad sedan.
Conrado, som länge har klagat over att den Katolska kyrkohierarkin har varit för tillmötesgående i sina relationer med den kommunistiska regimen, noterade också i sitt brev till kommunistpartiets chef i Santiago, att brevet egentligen borde ha skrivits av någon med högre rang, inte av en enkel präst.
“Med hänsyn till kyrkans hierarkiska struktur, är jag medveten om att jag inte är den som borde agera, utan snarare min biskop Mons. Dionisio Garcia, som jag flera gånger har anmodat att göra detta”, skrev Conrado.
Han berättade också för Nuevo Herald under en lång intervju att kyrkohierarkin har blivit “mycket mer konservativ nu. När tiderna var svårare, var kyrkan modigare.”
Han tillkännagav att biskopen Garcia i juni hade bett honom lämna församlingen och arbeta med en bok om Kubas skyddshelgon Barmhärtighetens jungfru. Garcia erbjöd ingen ny församling i Santiago, så Conrado fick istället en tjänst vid en församling i Cienfuegos.
Conrado berättade att Miami var hans första anhalt på två månaders rundresa till Brasilien för påvens besök där, sedan Spanien, Argentina, Chile, Colombia, Mexico och kanske Costa Rica.
José Conrado Rodriguez skrev 1994 ett öppet brev till Fidel Castro, där han anklagade honom för Kubas kaotiska ekonomiska situation och bad om fria val och vädjade till honom att föra en öppen dialog med dissidenter och med kubaner i exil. 2009 fortsatte han med ett öppet brev till Castros bror och efterföljare Raúl Castro och bad om förändringar i landets Sovjetinspirerade politik, liksom i ekonomin.
Han tilldelades priset ”Tolerans Plus” förra året från tre kubanska dissidentgrupper.
______________
|