Cuba Democracia y Vida

La voz en Suecia de los cubanos cívicos de intramuros y del exílio

Editor y Redactor: Guillermo Milán Reyes, Miembro del Instituto Nacional de Periodismo Latinoamericano (INPL)

For more publications in English
or Swedish click on respective
flag above

Cantidad de Visitantes: 65 359 924

Google


Enlaces :
DIARIO DE CUBA
INFOBAE
CUBANET

14 Y MEDIO. DIARIO HECHO EN CUBA.MEDICINA CUBANA
BUENAVISTA V CUBA WEBLOG
RELIGION EN REVOLUCION.

PATRIA DE MARTÍ EN ESPAÑOL. DEL POLITÓLOGO Dr. Julio M. Shiling.

NOTICIAS MENTIROSAS. Contra la propaganda de Rusia: nuevo portal de verificación.

CIBER CUBA.
WEB DE YOUTUBE DE LA UNIÓN PATRIÓTICA DE CUBA LAS GLORIOSAS FUERZAS PACÍFICAS UNPACU.

DIARIO LAS AMÉRICAS.COMObservatorio Cubano de Derechos Humanos.
FOROFILO: Blog de Filosofía del Dr. Alberto Roteta Dorado.
https://www.youtube.com/channel/UCW8puy8WjMABrA7e7FUvG-A
CANAL EVTV
LA PATILLA. WEB VENEZOLANA DE NOTICIAS.

CUBITA NAO.
EL PITAZO
PANAM POST: NOTICIAS Y ANALISIS DE LAS AMERICAS.
DOLAR TODAY
EL NACIONAL. CARACAS VENEZUELA.
ABC.ES INTERNACIONAL
EL NUEVO HERALD
EL PAÍS
FORO ANTITOTALITARIO FANTU


 

Buena Vista V Cuba

Blog de Medic Cubana

Blog de Montaner

Blog Religión en Revolución

Blog Omni Zona Franca

Patria de Martí

Cuba Ind. y Democrática

Cubanet.org

Cuba 1952- 1959Yoani Sánchez talar till exilkubanerna i Miami: Det finns inga vi och dom, bara vi. Vi är kubaner, därmed basta. Hjälp oss att riva muren av lögner och tystnad.
  
04-04-2013

web/folder.asp?folderID=176


Kubaner, därmed basta
(Tal vid möte i Frihetstornet i Miami Florida, den 1 april 2013)
Av Yoani Sánchez
Generation Y
April 1, 2013
Översättning: Eva Belfrage

 
Yoani Sánchez tala i Frihetstornet i Miami den 1 april 2013 - i engelsk dubbning. (Spansk version här)


När jag för flera år sedan och för första gången var utanför Kuba, befann jag mig en gång på ett tåg som lämnade Berlin på väg norrut. Det var ett Berlin som hade återförenats, men som ännu visade fula ärr av den mur, som hade delat nationen. I tågkupén, satt jag och tänkte på min far och farfar som båda var ingenjörer och som hade gjort vad som helst för att få åka med i dessa underbara vagnar eller med lokomotivet. Där inledde jag en konversation med en ung man som satt mitt emot mig.

Efter ett första utbyte av hälsningar på min klumpiga tyska med ett “Guten Tag” och förklaringen att  “Ich spreche ein bisschen Deutsch”, frågade mig mannen genast varifrån jag kom. Jag svarade ”Ich komme aus Kuba”.

Det som alltid händer när man säger att man kommer från Kuba, är att den som frågar alltid försöker visa hur mycket han vet om vårt land.  ”Jaså Kuba, aha Varadero, rom, salsa .”  Jag stötte också på många människor, som bara verkade känna till musikalbumet ”Buena Vista Social Club”, som de åren hade ökat i popularitet på topplistorna.

Men den unge mannen på tåget från Berlin överraskade mig. Till skillnad från de andra svarade han mig inte med turist- eller musikstereotyper, han gick längre. Han frågade:  ”Jaså du är från Kuba, vilket Kuba då, Fidels eller Miamis Kuba?

Jag blev röd i ansiktet, glömde den lilla tyska jag kunde och svarade honom på min bästa Havanna spanska: “Chico, jag är från José Martí’s Kuba.”   Det avslutade vår korta konversation. Men för resten av resan och livet minns jag detta samtal. Jag har frågat mig många gånger vad det var, som fick denne berlinare och så många andra i världen att betrakta kubanerna i och utanför Kuba som två olika världar, två oförsonliga världar.

Svaret på den frågan avspeglas i delar av mitt arbete med min blogg, Generation Y. Hur kom det sig att de splittrade vår nation? Hur kom det sig att regeringen, ett parti, en man vid makten, ansåg sig ha rätt att besluta vem som skulle få kalla sig kuban eller inte?
Svaren på dessa frågor känner ni till mycket bättre än jag. Ni har upplevt den smärta som exilen innebär. Ni som i de flesta fall lämnade landet med bara det ni hade på er. Ni som sa adjö till familjemedlemmar, som ni aldrig fick se igen. Ni som har försökt att bevara Kuba, ett odelbart, fullständigt Kuba i era sinnen och hjärtan.

Men jag undrar fortfarande vad det var som hände? Hur kom det sig att det enbart var ideologin som avgjorde om man skulle bli betraktad som kuban? Tro mig, när man föds och uppfostras med bara en version av historien, en stympad, anpassad version av historien, då kan man inte svara på den frågan.

Det är tur att det går att vakna upp från indoktrineringen. Det räcker att bara ställa sig en fråga om dagen och att den sätter sig fast som frätande syra. Att inte acceptera vad de säger är tillräckligt. Indoktrinering går inte ihop med tvivel, hjärntvätt upphör just vid den punkt där våra hjärnor börjar ställa frågor kring deras påståenden. Uppvaknandeprocessen är långsam, som ett fjärmande, och genom sprickor träder verkligheten plötsligt fram.

Det var det som hände i mitt fall. Jag var den lilla pionjären som alla andra, det känner ni till hur det är. Varje dag i småskolans morgonsamling upprepade jag slagordet ”Pionjärer för kommunismen, vi ska bli som Che”.  Ett oräkneligt antal gånger fick jag springa in till ett skyddsrum med gasmask under armen, medan lärarna övertygade oss om att vi skulle bli anfallna. Jag trodde på det. Ett barn tror på allt de vuxna säger.

Men det var vissa saker som inte stämde. Det finns alltid något som utlöser behovet av att få veta sanningen, ett ögonblick då en pusselbit inte passar in, något som inte är logiskt. Frånvaron av logik fann jag utanför skolan, i kvarteret och hemma. Jag kunde inte förstå varför de som lämnade Kuba under den stora vågen av båtflyktingar ”Mariel”, kallades för ”statens fiender”, då mina vänner var så lyckliga när någon av deras familjemedlemmar i exil sedan skickade dem mat eller kläder.

Mina grannar i kvarteret Cayo Hueso i Havanna där jag föddes, hade när de lämnade Kuba förföljts av hatmobbar, men det var dessa emigranter, som sen hjälpte en gammal mamma som blev kvar i Havanna. Och denna gamla mamma delade med sig av de paket hon fick sig tillsända, och det gjorde hon till samma människor som hade kastat ägg och förolämpningar mot hennes egna barn. Jag förstod inte detta. Och utifrån dessa frågor, växte den person fram som jag är idag. Det smärtade, som det gör vid förlossningar. 

Så när berlinaren som aldrig hade varit på Kuba försökte skilja på oss kubaner, hoppade jag till som en katt och konfronterade honom. Och det är därför jag är här idag och försöker se till att ingen någonsin mer kan dela upp oss i den ena eller andra kategorin kubaner. Vi kommer att behöva er för det framtida Kuba och vi behöver er för det Kuba vi har idag. Utan er skulle vårt land vara ofullständigt, som om någon hade amputerat våra ben. Vi kan inte tillåta att de fortsätter att skilja oss åt.

Precis som vi kämpar för att leva i ett land med yttrandefrihet, mötesfrihet och så många andra rättigheter som de har tagit ifrån oss, måste vi göra allt vi kan, allt som är möjligt, för att ni ska få de rättigheter som har tagits ifrån er. Det finns inga vi och dom, det finns bara vi. Vi kan inte tillåta att de separerar oss.

Jag är här för att jag inte tror på den historia de har lärt mig. Tillsammans med så många andra kubaner som har växt upp med en enda officiell ”sanning”, har jag vaknat upp. Vi behöver återuppbygga vårt land. Vi kan inte göra det ensamma. Ni som är här, har, som bekant, hjälpt så många familjer på Kuba att få mat på bordet till barnen. Ni har startad från ingenting och tagit er fram i samhället. Ni har tagit med er Kuba och ni har brytt er om Kuba. Hjälp oss att enas, att riva denna mur, som till skillnad från Berlinmuren, inte är gjord av tegelstenar utan av lögner, tystnad och dåliga avsikter.

I det Kuba,  som så många av oss drömmer om kommer vi inte att behöva förklara vilken sorts kuban vi är. Vi kommer helt enkelt att vara kubaner, rätt och slätt kubaner. Därmed basta. Kubaner.

__________________

 

Kommentarer


 Få en ny utmaning


 
21-03-2024Lars Palmgren analyserar krisen på Kuba, bristen på mat och el, utrensningar och det växande missnöjet i en artikel i Utrikesmagasinet.
02-08-2023Intryck och notat från ett kort besök i Havanna 1977 av Leif Belfrage, vid den tiden konsult för statliga PK-banken. Publicerat av dottern Eva Belfrage.
08-09-2022Kuba: faller Castroismen? Av Rafaela Cruz. Diario de Cuba.
29-09-2021Sverige bör omedelbart avbryta biståndet till Kuba och kräva frigivning av alla politiska fångar. Av Eva Belfrage.
01-04-2021STOR HUNGERSTREJK PÅ KUBA - ETT FEMTIOTAL LIV I FARA. Angeläget att den svenska regeringen uttalar sig. Av Eva Belfrage.
19-03-2021Till svenska medier: hjälp till att riva den fatala tystnadens mur kring Kuba. Castro-sagan är slut och de flesta vet idag att regimen sålde en förfalskad bild av Kuba i över 60 år. UNPACU i Sverige.
01-01-2021När ska S bryta med Kubas kommunister? När förtrycket på Kuba nu tilltar är det hög tid för det stora regeringspartiet att bestämma sig; på vilken sida av historien vill man stå. Skriver Lars Adaktusson i Expressen.
21-10-2018KUBA: TIDEN STÅR STILLA. Av Eva Belfrage. + videos.
25-01-2018Kubanska präster i öppet brev till Raúl Castro: Tiden rinner iväg, det är dags för en fredlig förändring.
08-05-2017Cubazuela hotar den regionala säkerheten. Av Juan Antonio Blanco.
06-12-2016Spionernas och propagandans mästare Fidel Castro är död, men hans verksamhet i Sverige har inte upphört. Av Eva Belfrage.
02-12-2016Fidel Alexander "den förskräcklige" Castro, "större än superman" och "inte normal". Av Eva Belfrage.
02-10-2016Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) om Sveriges samarbetsstrategi med Kuba om 90 miljoner kronor till år 2020: Glöm inte bort de förbjudna!
29-09-2016Debattinlägg av Erik Jennische i SVD om 90 miljoner-biståndet till Kuba. Replik från Statssekreterare Ulrik Modéer.
24-04-2016Kuba och effekterna av Obamas besök. Av Eva Belfrage.
06-03-2016Civil Rights Defenders: Varför får Castro bestämma, Margot Wallström? av Robert Hårdh och Erik Jennische.
06-11-2015Ekonomisk Expert: Den enda lösningen för Kuba är att avskaffa det kommunistiska systemet. EFE.
23-04-2015SVT Nyheter: Inflöde från väst skapar nya spänningar i Kuba.
27-03-2015Allvarliga varningssignaler från Kubas politiska polis mot känd oppositionsledare. Av Eva Belfrage.
23-02-2015Massarresteringar på femårsdagen av Orlando Zapatas Tamayos död i Castros gulag. Av Eva Belfrage.
18-02-2015Det latinamerikanska undantaget – massinvandring fungerar visst. Av Erik Jennische.
06-02-2015Dialogen mellan Kuba och USA har inletts. Av Eva Belfrage.
18-12-2014Opposition anser att uppgörelsen mellan Obama och Castro är ett förräderi mot demokratiska krafter på Kuba. Diario de Cuba.
05-11-2014Bröderna Castros dagar är räknade, men familjedynastin och militären planerar att ta över. Av Eva Belfrage.
29-09-2014Kubanen Yusnaby Pérez varnar venezolanerna för kvartersövervakning efter kubansk modell.
16-07-2014Hur fick svensken Aron Modig de avlidna kubanska dissidenternas mobiltelefoner? Detta frågar sig Angel Carromero i sin bok "Död under tvivelaktiga omständigheter". Av Eva Belfrage.
23-06-2014Castro-regimen satsar stort på kampanjer för hävande av amerikanskt embargo, men svär sig fri från människovärdiga reformer i Kuba, för att det ska ske. Av Eva Belfrage.
06-05-2014Venezuelas framtid i demokrati eller under socialistisk militärdiktatur? Av Eva Belfrage.
17-02-2014Protesterna i Venezuela: mot gatuvåld och kubanskt inflytande, och för en fri och demokratisk rättsstat. Av Eva Belfrage.
29-01-2014Operation rengöring, utrensning. Av Yoani Sánchez.
27-01-2014Karibisk komedi. Demokratiska länder inom CELAC borde opponera sig mot den kubanska regimen. El Comercio - ledare.
20-01-2014Kuba: "Den som förlorar hoppet, har ingenting mer att förlora". Av Kommendant Huber Matos, 95 år.
09-08-2013Svenska Dagbladet om den ökande massflykten från Kuba till USA.
22-07-2013Kubas vapensmuggling till Nordkorea kränker Panamas suveränitet och hotar fred och säkerhet. Av Huber Matos Benitez.
26-06-2013Biståndet till Kuba efter orkanen Sandy har inte nått befolkningen, som är desperat. Det kan explodera när som helst, säger kubansk präst. Av Juan O. Tamayo.
22-06-2013Raúl Castro går till anfall med machetes mot växande demokratirörelse. Av Eva Belfrage.
16-06-2013"Kubaniseringen" av Venezuela. Av José R. Cardenas.
08-06-2013Venezuela är ockuperat av Kuba. Av Antonio María Delgado.
29-05-2013Venezuela: Ändlös förödmjukelse. Av Milagros Socorro.
08-05-2013Seger för stor hungerstrejksaktion på Kuba. Av Eva Belfrage.
21-04-2013General Carlos Peñaloza avslöjar Castros tekniska styrning av valprocessen i Venezuela.
19-04-2013Venezuela vid farligt vägskäl. Av Eva Belfrage.
13-04-2013Vad har hänt med Chavez plan på självstyrande kommuner i Venezuela. Lars Palmgren rapporterar i Sveriges Radio Studio Ett.
04-04-2013Yoani Sánchez talar till exilkubanerna i Miami: Det finns inga vi och dom, bara vi. Vi är kubaner, därmed basta. Hjälp oss att riva muren av lögner och tystnad.
29-03-2013Kubas fattigdom drabbar särskilt svarta kvinnor. Av Juan Antonio Madrazo Luna.
13-03-2013Lars Palmgren, Sveriges Radio, ger inblickar i fenomenet Hugo Chávez.
10-03-2013Yoani Sánchez ute i världen och talar om Kuba. Av Eva Belfrage.
07-03-2013Sveriges Radios Lars Palmgren rapporterar från Kuba och berättar om informationsproblemen och hur de kringgås.
26-02-2013Våldsamma demonstrationerna mot Yoani Sánchez i Brasilien avslöjar Castros terror mot oliktänkande. Av Armando Chaguaceda.
19-02-2013Emigrerar kubaner av ekonomiska skäl? Av Roberto Álvarez Quiñones.
                                       
    Eitores y Redactores  

Guillermo Milán Reyes. Artículos, Entrevistas y Documentos.

Entrevistas realizadas a Guillermo Milán Reyes, editor y redactor de esta página Web "Cuba Democracia Y Vida.org", por varios periodistas de importantes periódicos en Maputo-Mozambique, a mediados del 2004. CUBA DEMOCRACIA Y VIDA.ORG

Colaboradores:

Dr. Alberto Roteta Dorado: ARTÍCULOS Y OPINIONES SOBRE CUBA Y LA SITUACIÓN MUNDIAL.

Dr. Eloy A. González: ARTÍCULOS SOBRE LA SITUACIÓN CUBANA Y ASUNTOS RELIGIOSOS DE CUBA.

Imgemiero Químico Roberto L. Capote Castillo:

ARTICULOS, NOTICIAS Y DOCUMENTOS de nuestro colaborador Antonio Ramos Zúñiga.

Profesor José Vilasuso Rivero. Artículos y Documentos sobre el Che Guevara.

Julio M. Shiling

Lcdo. Sergio Ramos

Domingo Lezcano, colaborador de nuestra Web CubaDemocracia yVida.ORG: ARTÍCULOS Y OPINIONES.

Referencia en línea
Diccionario, enciclopedia y más
Palabra:
Buscar en:
Diccionario de español
Diccionario de inglés
Diccionario de alemán
Diccionario de francés
Diccionario de italiano
Diccionario de árabe
Diccionario de chino (S)
Diccionario de polaco
Diccionario de portugués
Diccionario de holandés
Diccionario de noruego
Diccionario de griego
Diccionario de ruso
Diccionario de turco
Sólo en inglés:


  
 
  
 Canal YouTube
de CDV.ORG
CANAL YOU TUBE DE CubaDemocracia y Vida.org
 
 
PRESOS POLITICOS 
 
 REPRESORES CUBANOS
 REPRESORES CUBANOS 
 
 
 
 Cuba: Derechos Humanos.
DERECHOS HUMANOS : HUMAN RIGHTS

CUBA:
REPRESORES CUBANOS.
ESBIRROS CASTRISTAS
Cuba: PÁGINA PARA REGISTRAR A LOS REPRESORES O ESBIRROS DE LA TIRANÍA DE LOS CASTRO.

 Cuba: Represión.
REPRESIÓN EN CUBA

Videos de UNPACU
CUBANOS DE A PIE OPINAN. VIDEOS REALIZADOS POR LA GLORIOSA UNPACU:

Noticias sobre Venezuela:
TODO SOBRE VENEZUELA.

 Sobre el Mártir Oswaldo Payá:
OSWALDO PAYA SARDIÑAS: NOTAS DE PRENSA, DOCUMENTOS, VIDEOS, NOTICIAS.

Sobre Orlando Zapata.
ORLANDO ZAPATA TAMAYO. MÁRTIR DE CUBA. VIDEOS, ARTÍCULOS, OPINIONES, DOCUMENTOS Y NOTICIAS.

Cuba: Damas de Blanco.
DAMAS DE BLANCO

Canal VIMEO de CDV.ORG
 Canal VIMEO de CubaDemocraciayVida.org

Dr. Médico  Oncólogo
Eloy A. González
     NUEVO LIBRO:       
 “Una Patria atesorada para  
muchos y perdida para otros”

MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”
MÉDICO Y ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ: EXCELENTE NUEVO LIBRO:  “Una Patria atesorada para muchos  y perdida para otros”

 

Haga Click en la imagen abajo para
comprar este excelente libro del
Escritor, e
Ingeniero Químico
Roberto L. Capote Castillo.

 Nuevo Libro N° 48: "Desde las orillas del Sena". Tomo XXVII. Serie “Cartas a Ofelia”. Por Félix José Hernández.

BIBLIOCUBA:  Crónicas coleccionables. Libros “Cartas a Ofelia” . Félix José Hernández

NUEVO LIBRO DEL ABOGADO Faisel Iglesias: "DOLOR Y PERDON" LA HISTORIA DE LA MUSICA CUBANA A TRAVÉS DE BENNY MORE (En español)

 Libro: "ASÍ  SE VOTA EN CUBA": Cuba es una pequeña Corea del Norte. Dijo el autor del libro Leandro Querido.

Haga CLIC AQUÍ
para comprar el libro
en la editorial de origen
.
 

ESCRITOR ELOY A. GONZÁLEZ:
NUEVO LIBRO:
Notas sobre
la religiosidad del
cubano bajo una
dictadura  prolongada.
CLICK LA IMAGEN DEBAJO

NUEVO LIBRO DE ELOY A. GONZÁLEZ: Notas sobre la religiosidad del cubano bajo una dictadura prolongada.

La Habana bien
vale unos Títulos
Por el Dr. Eloy A González.
CLICK  LA IMAGEN DEBAJO
“La Habana bien vale unos Títulos”. Una selección de artículos sobre Salud, Medicina y Educación Médica en Cuba. Por el Dr. Eloy A. González.

  Click debajo y Compre
este
hermoso libro
de Manolo Pozo.
"Aurora-Poesía": Nuevo libro de Manolo Pozo. Escritor, Periodista Independiente, fue durante 14 años columnista del periódico "20 de Mayo", Ex-Prisionero Político cubano y Miembro del Nuevo Presidio Político Plantado.

 MOVIMIENTO CRISTIANO LIBERACION
EL BLOG DE DANILO MALDONADO, "EL SEXTO".
RADIO REPÚBLICA CUBA
ATeVe
ICLEP: INSTITUTO CUBANO POR LA LIBERTAD DE EXPRESIÓN Y PRENSA.
YUSNABY POST.
CUBANOS DE ADENTRO Y DE ABAJO
PUENTE DEMOCRATICO
VIDEOS DESDE CUBA: CRIOLLO "LBERAL".
PRO CUBA LIBRE
NEO CLUB
ARCHIVO CUBA
LIBERTAD DIGITAL
TELEVISIÓN ESPAÑOLA EN VIVO. TRES CANALES EN DIRECTO: CANAL 24H, CANAL 1 DE LA TVE Y CANAL DE DEPORTE.
BLOG DEL DR. MICHAEL LARRONDO: Médicos Disidentes sin Censura.
 Content Management System SimpleCMS

©2005-2024 Cuba Democracia y Vida.
E-mail: info@cubademocraciayvida.org