Norsk flickkör censurerad i FN för att de i en fredssång ropade ut namn på 30 maktmissbrukare som t ex Papa Doc, Hitler, Stalin, Castro och andra.
05-07-2012
Norsk jentekor ble sensurert i FN-bygningen. Jentekoret fikk ikke lov til å fremføre et stykke om krig og fred hos FN. - Jeg er rystet, sier Maja Ratkje som har skrevet stykket.
Överförd till You Tube av DetNorskeJentekor1 den 6 jun 2010. Det Norske Jentekor, Landskonkurransen i Trondheim, 2009
CDV not: Vid 07.37 startar uppräkningen av namnen på maktmissbrukarna, men lyssna till hela stycket - det är mycket spännande och dramatiskt.
Under en konsert lørdag kveld skulle koret, som er en videreføring av NRKs jentekor, fremføre stykket Ro - Uro1 av komponist Maja Ratkje. Stykket handler om krig og fred og Ratkje har skrevet det spesielt til koret.
Konserten fant sted i generalforsamlingens hovedsal i FN-bygningen i New York.
Dirigent Anne Karin Sundal-Ask var spent før konserten. På korets Facebook-side skrev hun:
- I dag er den store dagen! Vi skal gjøre Ro - Uro av Maja Ratkje i FN-bygningen. Kanskje passer ingen steder bedre enn FN-bygningen til å framføre Ro - Uro?? Vi gleder oss masse til en opplevelse vi kanskje aldri vil glemme.
Ble for sterk kost Men slik gikk det ikke. Stykket ble for sterk kost for arrangøren av korfestivalen The Rhythms of One World.2
Sundal-Ask forteller at arrangøren reagerte under prøvene. Under fremførelsen skulle jentene rope ut navnene til 30 maktmisbrukere, for eksempel Hitler, Mussolini, Quisling, Stalin, Lenin, Castro, Tito, Maria Anoinette, og Papa Doc.
Det falt ikke i god jord.
-Vi hadde lydprøve og jeg skulle jeg avtale med lysmannen om hvordan han skulle styre lyset. Et av stikkordene for å kjøre lyset var at vi ropte ut navnene. Da skiftet stemningen brått, og de ville ha en liste med navnene, forteller Sundal Ask.
- FN godtar det ikke Hun sier at de gjorde det klart at de var villige til å stryke navn og gikk for å skrive listen. Men de rakk ikke å gi fra seg listen.
-Vi fikk beskjed om at vi ikke fikk fremføre stykket. De sa at FN ikke godtok det, forteller dirigenten.
-Selv om dere var villige til å stryke navn?
- Det kom aldri dit. «They won’t allow it», sa de. Det var ingen ting å diskutere.
Og slik ble det.
- Absurd å bli sensurert -Vi kjørte bare folkemusikkrepertoaret vårt. Det ble selvfølgelig en fin opptreden, men ikke like viktig som vi egentlig ønsket, sier en skuffet Sundal-Ask.
Nettopp fordi festivalens hovedbudskap er fred, ønsket koret å fremføre dette stykket.
- Det er veldig trist. Det er ytringsfrihet, og stykket handler om krig og fred. Det er et veldig samlende stykke. Det føles ikke bra å bli sensurert og ikke få lov til å uttrykke seg kunstnerisk. Det er et stykke som ender i fred, og at vi ikke får fremføre det i FN-bygningen er absurd. Vi har fremført dette stykket i 5-6 år i mange land. Det er ikke vanlig å bli sensurert som musiker, sier Sundal-Ask.
-Hva synes jentene?
-De er jo veldig skuffet og sinna. Det er noe vi prater om, vi skjønner ikke hvorfor det skjedde. I etterklokskapens lys ser vi jo at FNs problem her er at de skal snakke med alle, og de derfor tar bort alt som kan være støtende for noen, medgir Sundal-Ask.
Maja Ratkje er rystet Stykket ble skrevet av Maja Ratkje til Det Norske Jentekor i forbindelse med en konkurranse de deltok på i Japan for fem år siden. De vant konkurransen og stykket har blir fremført og feiret over hele verden. Komponist Maja Ratkje er sjokkert over at stykket ble fjernet fra programmet.
- Det er første gangen jeg opplever at min kunst blir sensurert, sier Ratkje til Aftenposten.
Stykket er blitt signaturen til koret, og de fremførte det senest under utdelingen av Sofieprisen, som gikk til Eva Joly, tidligere i år. Det har også blitt fremført under Festspillene i Bergen i mai.
- Stykket handler om krig og fred. Det er mye innslag av lek, dans og norsk folkemusikk. Det barnlige står i kontrast til maktmisbrukerne, og er bare en liten del av stykket, sier hun.
Kjenner ikke til FN-sensur Det har ikke lyktes Aftenposten - etter gjentatte forsøk - å få en kommentar fra foreningen Friendship Ambassadors Foundation, som står bak festivalen.
Presseråd Emma Kwesiga Lydersen ved den norske FN-delegasjonen i New York henviser til arrangøren.
Hun kjenner ikke til begrensninger for hva som kan fremføres i FN-bygningen.
-Jeg er overhodet ikke kjent med at det er noen innholdsmessige begrensninger. De må være opp til arrangøren, sier hun.